18 Δεκ 2007

ο Στεφ. Μάνος για το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης


Μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσαν οι απόψεις που εξέφρασε σε άρθρο του στην εφημερίδα "Καθημερινή" ο Στέφανος Μάνος για το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης. Το άρθρο έχει τίτλο "Ελλάδα και Μπαλί" και ο πρώην υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ προτείνει ως οικολογική(;) λύση να ανέβει η τιμή του ρεύματος στην Κρήτη γιατί εδώ κοστίζει η παραγωγή του πιο πολύ. Ιδού:

"Φαντάζομαι γνωρίζετε ότι η Κρήτη δεν είναι συνδεδεμένη ηλεκτρικά με το εθνικό δίκτυο. Επίσης ότι η ΔΕΗ έχει ομοιόμορφο τιμολόγιο σε όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι Κρητικοί καταναλώνουν ρεύμα που παράγεται στην Κρήτη και το πληρώνουν στην τιμή που ισχύει σε όλη την Ελλάδα μολονότι μπορεί η παραγωγή του να κοστίζει τα διπλά ή και παραπάνω (επειδή χρησιμοποιείται αποκλειστικά πετρέλαιο). Θα πρότεινα λοιπόν την ακόλουθη ρύθμιση. Από την 1η Ιανουαρίου 2013 (δηλαδή έπειτα από 5 χρόνια) η τιμή του ρεύματος στην Κρήτη να αποτελείται από δύο συνιστώσες: 65% να είναι η τιμή του εθνικού δικτύου και 35% να είναι το κόστος παραγωγής του ρεύματος στην Κρήτη. Το 35% θα μειώνεται κατά το μέτρο συμμετοχής μονάδων ΑΠΕ στην παραγωγή της Κρήτης. Αν π.χ. η συμμετοχή μονάδων ΑΠΕ είναι 15%, η τιμή του ρεύματος θα αποτελείται από 20% (35 μείον 15) κόστος παραγωγής στην Κρήτη και 80% τιμή του εθνικού δικτύου. Αν η παραγωγή από ΑΠΕ φθάσει στο 35% της συνολικής παραγωγής, τότε η τιμή στην Κρήτη θα εξισωθεί με την τιμή του εθνικού δικτύου. Παρόμοιο σχήμα θα μπορούσε να ισχύσει και σε πολλά άλλα νησιά."

Αν γίνουν πράξη όσα προτείνει ο Στ. Μάνος, το κόστος ζωής στο νησί μας θα ανέβει (κι΄άλλο), ενώ θα μπει φρένο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Λες και δεν αρκεί που πληρώνουμε ήδη τα καύσιμα 15 με 20 λεπτά πιο ακριβά το λίτρο από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ίσως έτσι εννοούν οι νεοφιλελεύθεροι την ισόρροπη ανάπτυξη.

Ακόμη αυτό που δεν γνωρίζει ο κ. Μάνος είναι ότι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή της Κρήτης βρίσκεται στο μεγαλύτερο ποσοστό (διπλάσιο) από όλες τις άλλες περιοχές της χώρας! Είναι 11%, την στιγμή που στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι μόλις 5.5%.