29 Οκτ 2006

Για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κοινότητα Βραχασίου

Για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κοινότητα Βραχασίου

Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη νέα Κοινότητα Βραχασίου –Μιλάτου εμφανίζει ασφαλώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μελετώντας αναλυτικά τα εκλογικά αποτελέσματα, τόσο στο σύνολο, όσο και ξεχωριστά για το Βραχάσι και τη Μίλατο, και συγκρίνοντας τα με αυτά των βουλευτικών εκλογών του 2004, μπορούμε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Αποχή
Ένα από τα θέματα που απασχόλησε κάπως τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετεκλογικά, ήταν η αποχή στα εκλογικά τμήματα Βραχασίου και Μιλάτου, η οποία κινήθηκε σε ποσοστά κατά πολύ μεγαλύτερα από τον υπόλοιπο νομό Λασιθίου. Η εξήγηση βρίσκεται στο ότι οι εκλογικοί είχαν συνταχθεί με ευθύνη του Δήμου Νεάπολης σε συνεργασία με το υπ. εσωτερικών. Λόγω λοιπόν της απώλειας των δημοτολογίων και των βιβλίων ληξιαρχείου από τις πρώην Κοινότητες Βραχασίου και Μιλάτου, στους εκλογικούς καταλόγους περιλαμβανόταν πολύ μεγάλος αριθμός θανόντων (στον εκλογικό κατάλογο της Μιλάτου επί συνόλου 473 εγγεγραμμένων περιλαμβάνονται 117 θανόντες). Έτσι, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το ποσοστό αποχής, πρέπει να γίνει σύγκριση με την αποχή στις βουλευτικές εκλογές του 2004. Τότε, στο σύνολο της σημερινής Κοινότητας Βραχασίου η αποχή κινήθηκε στο 40% των εγγεγραμμένων, ενώ φέτος ήταν 38%. Το 2004 επί 1677 εγγεγραμμένων είχαν ψηφίσει 1006, ενώ φέτος επί 1470 ψήφισαν 902. Στο Βραχάσι υπήρξε μεγάλη μείωση της αποχής (34.8% αντί 38.1%), ενώ στην Μίλατο, παρά το γεγονός ότι κάποιοι δήλωσαν δημόσια ότι θα απέχουν, υπήρξε ανεπαίσθητη αύξηση (46% σήμερα αντί 44.5% στις βουλευτικές του 2004). Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι στις φετινές εκλογές η συμμετοχή σε Μίλατο και Βραχάσι κινήθηκε στα ίδια με τις βουλευτικές εκλογές επίπεδα.

Νομαρχιακές εκλογές
Στην Κοινότητα Βραχασίου ο συνδυασμός του κ. Νικολαράκη συγκέντρωσε 62% (544 ψήφους) και ο συνδυασμός του νομάρχη κ. Στρατάκη συγκέντρωσε 31% (272 ψήφους). Τα ποσοστά αυτά είναι περίπου ίδια με τα ποσοστά που έλαβαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές του 2004. Τότε η Ν.Δ. είχε λάβει σε Βραχάσι και Μίλατο 62.6% και το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 29.5%. Ακόμη πρέπει να τονιστεί ότι το φετινό ποσοστό του κ. Νικολαράκη είναι το μεγαλύτερο που έλαβε σε ΟΤΑ στο νομό Λασιθίου και του κ. Στρατάκη το μικρότερο. Στο Βραχάσι ο κ. Νικολαράκης πήρε 63.7% (399 ψήφους) και στη Μίλατο 57% (145 ψήφους). Ο κ. Στρατάκης στο Βραχάσι πήρε 29% (182 ψήφους) και στη Μίλατο 35.8% (90 ψήφους). Τέλος, οι συνδυασμοί της αριστεράς απέσπασαν ποσοστά κατά λίγο μεγαλύτερα από αυτά των βουλευτικών εκλογών. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι, παρά το γεγονός ότι ο νομάρχης κ. Στρατάκης προσπάθησε απεγνωσμένα να αποσπάσει από την περιοχή ψήφους πέρα από την κομματική βάση που έχει απομείνει στο ΠΑΣΟΚ, δεν τα κατάφερε, ενώ αποδείχθηκε ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο κυβερνόν κόμμα εξακολουθούν να έχουν την πολιτική υπεροπλία την περιοχή, ακόμα και σε μια «χαλαρή» εκλογική αναμέτρηση όπως είναι οι νομαρχιακές εκλογές.

Κοινοτικές Εκλογές
Παρά την απουσία δεύτερου συνδυασμού υπήρξε φυσιολογικό ποσοστό συμμετοχής και -όπως φαίνεται- ο συνδυασμός του Γ. Σφυράκη συγκέντρωσε πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων που προέρχεται και από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. αλλά και από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Στο σύνολο της Κοινότητας Βραχασίου ο Γ. Σφυράκης έλαβε επί 902 ψηφισάντων 766ψήφους (85% επί των ψηφισάντων). Το 2004 η ΝΔ είχε πάρει 613 (62.6%) και το ΠΑΣΟΚ 289 (29.5%). Ακόμη, αξιοσημείωτο στις κοινοτικές εκλογές είναι ότι το ποσοστό των άκυρων λευκών είναι μόλις 15%, κατά πολύ μικρότερο από αυτό που κάποιοι προσδοκούσαν. Στο Βραχάσι βρέθηκαν 83 άκυρα – λευκά (12.7%) και στην Μίλατο 53 (21%). Στην Μίλατο είναι εμφανές ότι η πλευρά που διεκδικούσε την Κοινότητα Βραχασίου κατέγραψε μια ξεκάθαρη νίκη, αφού σε 356 ζώντες εγγεγραμμένους και σε 253 ψηφίσαντες, ο συνδυασμός του Γ. Σφυράκη συγκέντρωσε 200 ψήφους.

Γιώργος Μανουσάκης, Μίλατος

Κράτος και παρακράτος (Οκτώβριος 2006)

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την υποτιθέμενη εγκατάσταση παρακράτους στον κρατικό μηχανισμό, με σκοπό να ελεγχθεί το συνδικαλιστικό κίνημα και οι κοινωνικοί αγώνες. Οι καταγγελίες αυτές ενδεχομένως να ευσταθούν, ενδεχομένως όμως και όχι. Αυτό όμως που είναι κατά τη γνώμη μου σίγουρο, είναι ότι η πλευρά που σήμερα καταγγέλλει , η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε εγκαταστήσει κομματικοκρατικό μηχανισμό όταν ήταν κυβέρνηση, με σκοπό να ελέγχει απόλυτα τους συνδικαλιστικούς χώρους και την τοπική αυτοδιοίκηση. Χαρακτηριστική περίπτωση στο νομό μας αποτελεί η δίωξη κατά του καθηγητή Γ. Σφυράκη, προέδρου της επιτροπής αγώνα σύστασης Δήμου Βραχασίου. Ενάντια στον Σφυράκη στήθηκε μια ολόκληρη προσπάθεια συκοφάντησης και επαγγελματικής εξόντωσης με οργανωτή και επικεφαλής τον τότε προϊστάμενο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλος της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Γ. Βάρδα. Ενεργοποιήθηκαν οι κομματικοί μηχανισμοί του υπουργείου παιδείας, διατάχθηκε ΕΔΕ και ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη, με προφανή στόχο να αναγκαστεί ο Σφυράκης να εγκαταλείψει τον αγώνα του χωριού του και να εκφοβιστούμε εμείς οι συγχωριανοί του. Το συνδικαλιστικό κίνημα αντέδρασε και με αποφάσεις των Δ.Σ. της τοπικής ΕΛΜΕ και της πανελλαδικής ΟΛΜΕ κατήγγειλε την δίωξη και τις μεθοδεύσεις του Γ. Βάρδα. Παραθέτω χαρακτηριστικό απόσπασμα από την μία ανακοίνωση, τον Φεβρουάριο του 2004 :

«Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θεωρεί απαράδεκτη και καταγγέλλει την πειθαρχική δίωξη με το ερώτημα της απόλυσης του εκπαιδευτικού Σφυράκη Γιώργου. Η όλη διαδικασία της Ε.Δ.Ε. στηρίχθηκε και κινήθηκε στα πλαίσια του κατάπτυστου κειμένου-αναφοράς του πρώην προϊσταμένου διεύθυνσης Β/θμιας Εκπ/σης του Νομού Λασιθίου (Γ. Βάρδα) προς τον υπουργό Παιδείας (29/8/2001). Το ύφος και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης αναφοράς δεν συνάδει με την ιδιότητα του προϊσταμένου εκπαίδευσης και παραπέμπει σε μεθόδους “χαφιεδισμού” με στόχο να ποινικοποιηθεί η πολιτική και η κοινωνική δράση.»

Αυτά μεταξύ άλλων κατήγγειλε τότε το συνδικαλιστικό κίνημα των καθηγητών για τον κ. βάρδα, καταγγελίες οι οποίες δεν στάθηκαν εμπόδιο για να τον τοποθετήσει ο νομάρχης Λασιθίου Α. Στρατάκης στην θέση του αντινομάρχη, μέχρι βεβαίως να έρθει ο «κεντροαριστερός» Ν. Κουνενάκης και να ανταμείψει τις «χαφιεδίστικες» – σύμφωνα με το κείμενο της ΟΛΜΕ - μεθόδους του κ. Βάρδα με μια θέση στο ψηφοδέλτιο του «σύγχρονου δήμου».

Όταν λοιπόν σήμερα ακούγονται από την πλευρά των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μύδροι και κορώνες κατά του σημερινού«παρακράτους της δεξιάς», η σκέψη πολλών από εμάς με οργή στρέφεται στα όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια με την δράση του κ. Βάρδα και του γνωστής κομματικοκρατικής ομάδας του τοπικού ΠΑΣΟΚ.

Γιώργος Μανουσάκης. Μίλατος

Για τις εκλογές στην Κοινότητα Βραχασίου (Σεπτέμβριος 2006)

Αντίθετα με ότι πιστεύουν κάποιοι, η δημιουργία της Κοινότητας Βραχασίου αποτέλεσε περήφανη νίκη της επίμονου αγώνα των κατοίκων της περιοχής μας για την περιφρούριση του συλλογικού και συνταγματικού δικαιώματος στην αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με συνέπεια λόγου και πράξεων διόρθωσε την αυταρχική στρέβλωση της αναγκαστικής συνένωσης των χωριών μας με το Δήμο Νεάπολης και έλυσε το υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα κενού εξουσίας που υπήρχε στην περιοχή, ανταποκρινόμενη στην εμπιστοσύνη που της δείξαμε με την ψήφο μας στις βουλευτικές εκλογές.

Σε ενάμιση μήνα έχουμε δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Σε ενάμιση μήνα έρχεται η στιγμή που τόσα χρόνια περιμέναμε. Έρχεται η στιγμή να ψηφίσουμε για τους εκπροσώπους μας στο Κοινοτικό Συμβούλιο Βραχασίου. Θα ψηφίσουμε εμείς, χωρίς μεσάζοντες και μεσολαβητές, για αυτούς που θα διοικήσουν τον τόπο μας, άμεσα και δημοκρατικά, μακριά πια από την μέγγενη του μεγάλου και ξένου Δήμου.

Ο στόχος πλέον επετεύχθη. Από εδώ και πέρα εξαρτάται από εμάς και μόνο από εμάς ποια θα είναι η πορεία του τόπου μας.

Προσωπικά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Γιώργο Σφυράκη ότι ως Κοινοτάρχης Βραχασίου- Μιλάτου θα πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το μέλλον της περιοχής. Άλλωστε αυτό δείχνει και η επιτυχημένη πορεία του στο παρελθόν ως Κοινοτάρχης Μιλάτου και ως πρόεδρος της επιτροπής αγώνα. Εξίσου ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα και από το πολύ καλό ψηφοδέλτιο το οποίο συγκροτεί. Δυστυχώς, σοβαροί προσωπικοί και οικογενειακοί λόγοι μου δεν μου επιτρέπουν να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο ως υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος ή ως υποψήφιος πάρεδρος Μιλάτου.

Δηλώνω όμως ότι θα στηρίξω το Γιώργο Σφυράκη, τον συνδυασμό του και το νέο συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές με κάθε δυνατό τρόπο ως υπεύθυνος πολίτης του τόπου. Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα δείξουμε ως πολίτες την απαραίτητη ωριμότητα, τόσο στις εκλογές, όσο και στα δύσκολα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Ούτως ή άλλως, όπως αναφέρει και ένα από τα πρώτα συνθήματα του αγώνα, η δική μας κοινότητα είναι δική μας υπόθεση.

Γιώργος Μανουσάκης

Το κυνήγι του «χαμένου θυσαυρού» (Φεβρουάριος 2006)

Το κυνήγι του «χαμένου θυσαυρού»

(Φεβρουάριος 2006)

Απ΄ ότι φαίνεται, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης στη συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου αποφάσισε να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του Τριώδιου παίζοντας στο κυνήγι του χαμένου θυσαυρού. Δυστυχώς όμως χαμένο θησαυρό θεωρούν εμάς, τις πρώην κοινότητες Βραχασίου και Μιλάτου που με την τροπολογία του υπουργείου εσωτερικών αποκτούμε την αυτοδιοικητική μας αυτονομία.

Πως είναι δυνατόν, μετά από οκτώ χρόνια δικού μας ανυποχώρητου αγώνα, να εξακολουθούν να απαιτούν την αναγκαστική μας υπαγωγή στο Δήμο τους; Θεωρούν ότι έχουν επικυριαρχικά δικαιώματα στα χωριά μας; Θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να καθορίζουν τις ζωές μας;

Δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς ότι φτάσαμε στο σημείο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές στην προσπάθεια μας να αποκτήσουμε την αυτονομία μας.; Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι;

Πώς μπορούν να θεωρούν «χαμένο θησαυρό» την περιοχή μας και να μιλούν για αποδυνάμωση του Δήμου Νεάπολης, από την στιγμή που εδώ και οκτώ χρόνια στην πράξη ουδέποτε υπαχθήκαμε στον Δήμο τους;

Πώς είναι δυνατόν να θεωρούν την περιοχή μας μόνο πηγή εσόδων για το Δήμο τους, αφού ως αναπτυσσόμενη τουριστικά και γεωργικά περιοχή έχουμε πιο πολλές ανάγκες από πόρους; Οι ανάγκες και η ανάπτυξη της περιοχή μας δεν μετράνε;

Πώς είναι δυνατόν εδώ και μήνες να δηλώνουν ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί, και τώρα που δίνεται λύση να αντιδρούν; Ξέρουν τι θέλουν;

Ο Δήμαρχος Νεάπολης Καστρινάκης τον Δεκέμβριο, ενώ νοσηλευόμουν στο ΠΕΠΑΓΝΗ, εξέφρασε με δημόσια δήλωση την συμπαράσταση του στην απεργία πείνας και την κατανόηση του στην αγωνία μας, και τώρα που το αίτημα της απεργίας πείνας ικανοποιείται, απειλεί με παραίτηση. Αυτή είναι η ειλικρίνεια και η εντιμότητα του;

Γιώργος Μανουσάκης
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλάτου
Μέλος της Επιτροπής Αγώνα σύστασης Δήμου Βραχασίου