29 Οκτ 2006

Κράτος και παρακράτος (Οκτώβριος 2006)

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την υποτιθέμενη εγκατάσταση παρακράτους στον κρατικό μηχανισμό, με σκοπό να ελεγχθεί το συνδικαλιστικό κίνημα και οι κοινωνικοί αγώνες. Οι καταγγελίες αυτές ενδεχομένως να ευσταθούν, ενδεχομένως όμως και όχι. Αυτό όμως που είναι κατά τη γνώμη μου σίγουρο, είναι ότι η πλευρά που σήμερα καταγγέλλει , η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε εγκαταστήσει κομματικοκρατικό μηχανισμό όταν ήταν κυβέρνηση, με σκοπό να ελέγχει απόλυτα τους συνδικαλιστικούς χώρους και την τοπική αυτοδιοίκηση. Χαρακτηριστική περίπτωση στο νομό μας αποτελεί η δίωξη κατά του καθηγητή Γ. Σφυράκη, προέδρου της επιτροπής αγώνα σύστασης Δήμου Βραχασίου. Ενάντια στον Σφυράκη στήθηκε μια ολόκληρη προσπάθεια συκοφάντησης και επαγγελματικής εξόντωσης με οργανωτή και επικεφαλής τον τότε προϊστάμενο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλος της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Γ. Βάρδα. Ενεργοποιήθηκαν οι κομματικοί μηχανισμοί του υπουργείου παιδείας, διατάχθηκε ΕΔΕ και ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη, με προφανή στόχο να αναγκαστεί ο Σφυράκης να εγκαταλείψει τον αγώνα του χωριού του και να εκφοβιστούμε εμείς οι συγχωριανοί του. Το συνδικαλιστικό κίνημα αντέδρασε και με αποφάσεις των Δ.Σ. της τοπικής ΕΛΜΕ και της πανελλαδικής ΟΛΜΕ κατήγγειλε την δίωξη και τις μεθοδεύσεις του Γ. Βάρδα. Παραθέτω χαρακτηριστικό απόσπασμα από την μία ανακοίνωση, τον Φεβρουάριο του 2004 :

«Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θεωρεί απαράδεκτη και καταγγέλλει την πειθαρχική δίωξη με το ερώτημα της απόλυσης του εκπαιδευτικού Σφυράκη Γιώργου. Η όλη διαδικασία της Ε.Δ.Ε. στηρίχθηκε και κινήθηκε στα πλαίσια του κατάπτυστου κειμένου-αναφοράς του πρώην προϊσταμένου διεύθυνσης Β/θμιας Εκπ/σης του Νομού Λασιθίου (Γ. Βάρδα) προς τον υπουργό Παιδείας (29/8/2001). Το ύφος και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης αναφοράς δεν συνάδει με την ιδιότητα του προϊσταμένου εκπαίδευσης και παραπέμπει σε μεθόδους “χαφιεδισμού” με στόχο να ποινικοποιηθεί η πολιτική και η κοινωνική δράση.»

Αυτά μεταξύ άλλων κατήγγειλε τότε το συνδικαλιστικό κίνημα των καθηγητών για τον κ. βάρδα, καταγγελίες οι οποίες δεν στάθηκαν εμπόδιο για να τον τοποθετήσει ο νομάρχης Λασιθίου Α. Στρατάκης στην θέση του αντινομάρχη, μέχρι βεβαίως να έρθει ο «κεντροαριστερός» Ν. Κουνενάκης και να ανταμείψει τις «χαφιεδίστικες» – σύμφωνα με το κείμενο της ΟΛΜΕ - μεθόδους του κ. Βάρδα με μια θέση στο ψηφοδέλτιο του «σύγχρονου δήμου».

Όταν λοιπόν σήμερα ακούγονται από την πλευρά των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μύδροι και κορώνες κατά του σημερινού«παρακράτους της δεξιάς», η σκέψη πολλών από εμάς με οργή στρέφεται στα όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια με την δράση του κ. Βάρδα και του γνωστής κομματικοκρατικής ομάδας του τοπικού ΠΑΣΟΚ.

Γιώργος Μανουσάκης. Μίλατος