22 Σεπ 2019

Είναι εξοργιστικό το πόση προπαγάνδα και πόσα χρήματα προκύπτουν από την εκμετάλλευση των δεδομένων της καθημερινής μας περιήγησης στο facebook


Είδα την ταινία the great hack και ασυναίσθητα ένοιωσα την ανάγκη να διαγράψω το λογαριασμό μου στο facebook. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα πως θα το χειριστώ,  όμως είναι εξοργιστικό το πόση προπαγάνδα και πόσα χρήματα προκύπτουν από την εκμετάλλευση των δεδομένων της καθημερινής μας περιήγησης στο facebook.

Μπορεί η περίπτωση της  cambridge analytica να έληξε με φαινομενική διάλυση της εταιρίας, είναι όμως αναμενόμενο ότι όλα όσα έγιναν (δείτε ΕΔΩ), συνεχίζουν να γίνονται και θα συνεχίζουν να γίνονται αφού οι εταιρίες που ελέγχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τεράστιες και παντοδύναμες, ενώ εμείς οι πολίτες είμαστε σε μεγάλο βαθμό ανυπεράσπιστοι.

Βεβαίως κάποιοι θα πουν ότι εντός του καπιταλιστικού και τραπεζοκρατικού συστήματος στο οποίο ζούμε, ιδιωτικότητα δεν υπάρχει, ενώ το σύστημα που εκμεταλλεύεται τα πάντα είναι αναμενόμενο ότι θα εκμεταλλεύεται και τα προσωπικά μας δεδομένα. Και έτσι να είναι, η οικονομική και πολιτική εκμετάλλευση των δεδομένων περιήγησης μας στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σε κάθε περίπτωση κάτι ενοχλητικό και εξοργιστικό, για το οποίο χρειάζεται ατομική και συλλογική δράση για να το αντιμετωπίσουμε.