Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης διερεύνηση του σκανδάλου σχετικά με τη δράση της φαρμακευτικής εταιρίας Νοβάρτις, αλλά και των υπόλοιπων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών που αισχροκέρδισαν και συνεχίζουν να αισχροκερδούν εις βάρος των πολιτών της χώρας μας.
Το ζητούμενο όμως δεν είναι μόνο να τιμωρηθούν οι πολιτικοί και όλοι όσοι εμπλέκονται, αλλά και να ζητηθούν και να επιστρέψουν στη χώρα και στους πολίτες τα χρήματα από τα παράνομα κέρδη που αποκόμισαν οι Νοβάρτις και οι υπόλοιπες μεγάλες πολυεθνικές του φαρμάκου. Τα παράνομα αυτά κέρδη αποτελούν μέρος από το υποτιθέμενο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο πληρώνουμε και ξαναπληρώνουμε με τα μνημόνια. Τα παράνομα κέρδη των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών πρέπει να διεκδικηθούν και να επιστρέψουν στη χώρα για να δοθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας η δυνατότητα να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις και να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση του ΕΣΥ.
Παράλληλα πρέπει να υπάρξει διαφορετική πολιτική στη διάθεση του φαρμάκου στη χώρα μας, να ενισχυθεί ο ΕΟΦ, να φτιαχτεί εθνική φαρμακοποθήκη και εθνική φαρμακοβιομηχανία.
Μόνο έτσι μπορεί να μπει φραγμός στην ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών του φαρμάκου στη χώρα μας.
Γιατί μπορεί μεν με τα μνημόνια να μειώθηκε η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, δεν έγινε όμως το ίδιο με την ιδιωτική, αφού οι πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράζουν φάρμακα.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία του ΟΟΣΑ (health at a glance 2017), η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα αποτελεί το 48.3% του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης το 2015. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 10 μονάδες υψηλότερο από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (38,6%) και κατά 33 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ποσοστό των ιδιωτικών φαρμακευτικών δαπανών στη Γερμανία, όπου μόλις το 15,7% των φαρμακευτικών δαπανών είναι ιδιωτικές και το 83.9% είναι δημόσιες.
Οι Έλληνες εξακολουθούν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά φαρμάκων σε μια περίοδο που τα εισοδήματα των εργαζομένων, των ελ. επαγγελματιών και κυρίων των συνταξιούχων έχουν συρρικνωθεί.
Χρειάζεται λοιπόν να επιστραφούν τα παράνομα κέρδη των φαρμακευτικών εταιριών, να υπάρξει έλεγχος για να σταματήσει η αισχροκέρδια στο χώρο του φαρμάκου στη χώρα μας, και να υπάρξει ουσιαστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, τόσο του κράτους, όσο και των πολιτών.
Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής
πρόεδρος ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ