17 Σεπ 2017

Θα λειτουργήσει η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Αγίου Νικολάου;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας (δείτε ΕΔΩ), για τις ΤΕΣΣΕΡΙΣ θέσεις Γενικών Ιατρών ή Παθολόγων για την Τοπική Μονάδα Υγείας Αγ. Νικολάου, δεν υπέβαλε αίτηση ΚΑΝΕΝΑΣ Γενικός Ιατρός. Υπέβαλαν αίτηση  μόνο ΔΥΟ παθολόγοι, οι οποίοι έχουν υποβάλει αιτήσεις και για άλλες ΤΟΜΥ της Κρήτης, και οι οποίοι δεν έχουν εντοπιότητα από τον Άγιο Νικόλαο, οπότε είναι πολύ λογικό να προσληφθούν στις ΤΟΜΥ όπου έχουν εντοπιότητα και όχι στην ΤΟΜΥ Αγίου Νικολάου.Εκ των πραγμάτων προκύπτει το ερώτημα αν , ελλείψει ιατρών, λειτουργήσει η ΤΟΜΥ Αγ. Νικολάου, την οποία τόσο πολύ έχει διαφημίσει ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου.

Βεβαίως εξακολουθεί και είναι σε εκκρεμότητα και το θέμα του χώρου όπου θα στεγαστεί, αφού μετά την υπαναχώρηση για τον τέταρτο όροφο του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου, δεν έχει ανακοινωθεί κάποιος άλλος χώρος.

Όμως βέβαια το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν ιατροί για να στελεχώσουν την ΤΟΜΥ.

Το ζήτημα αυτό είχε επισημανθεί από πολλούς φορείς του χώρου, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η δημιουργία του ΤΟΜΥ. Όμως οι τοπικοί κομματικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής Θραψανιώτης, αντί να συζητήσουν και να κατανοήσουν τη φύση του προβλήματος, πανηγύριζαν,  απαξίωναν και προσέβαλαν όσους ασκούν κριτική γι΄αυτά τα θέματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι η μοναδική πόλη της Κρήτης (και από τις λίγες στην Ελλάδα) που δεν διαθέτει ΚΑΜΙΑ δομή πρωτοβάθμιας υγείας, ούτε Κέντρο υγείας, ούτε μονάδα πολυιατρείου ΠΕΔΥ.

Τη στιγμή που οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές των ιατρών στο ΕΣΥ λόγω των μνημονίων έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό, είναι λογικό ότι οι νέοιιατροί προτιμούν είτε τη φυγή στο εξωτερικό, είτε τη συνέχιση των σπουδών τους με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, είτε το άνοιγμα ιδιωτικών ιατρείων. Πόσο πιο πολύ, που στις ΤΟΜΥ οι ιατροί θέσεις εργασίας είναι ελαστικές και με πληρωμή από κονδύλια της ΕΕ, που όλοι γνωρίζουν πόσο έγκαιρα γίνονται οι πληρωμές σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα....

Για το ότι δεν βρέθηκαν ιατροί να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ δεν φταίει το αόριστο brain drain. Φταίει η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, που επιδεινώνει τις συνθήκες εργασίες και τις αμοιβές των νέων ιατρών. 
Η περίπτωση της μη εύρεσης επαρκούς αριθμού ιατρών για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ αποδεικνύει ότι η ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας σε συνθήκες μνημονίων, είναι μια ουτοπία και (αυτ)απάτη. Εφαρμογή μνημονίων και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν συμβιβάζονται.