To Νοέμβριο του 2015 στο νόμο για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων (ν. 4354/2015) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ προχώρησε σε περικοπή 20% του ωρομισθίου για νυχτερινά – αργίες, το οποίο είχε ήδη περικοπεί άλλο τόσο και από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ τον Νοέμβριο του 2011. Από τότε, υπήρξαν συνεχείς υποσχέσεις τόσο από τον υπουργό υγείας Ανρ. Ξανθό όσο και από τον Αν. Υπουργό Υγείας Π. Πολάκη ότι θα αποκατασταθεί η περικοπή του 20% του ωρομισθίου για τους εργαζόμενους στην υγεία, όμως κάτι τέτοιο 14 μήνες μετά δεν έχει γίνει.Μάλιστα το Μάρτιο του 2016 υπήρξε και σχετική τροπολογία από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε στη Βουλή, έφτασε στην ολομέλεια, αλλά ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός την απέσυρε γιατί ήθελε να συνεννοηθεί με τον υπουργό οικονομικών πρώτα. Ακόμα συνεννοούνται…
Όμως, παρότι η περικοπή στο ωρομίσθιο δεν αποκαταστάθηκε, προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι το Υπουργείο Υγείας αύξησε το προβλεπόμενο κονδύλιο για τις πρόσθετες αμοιβές των Νοσοκομείων από 60.683.399.79€ που ήταν το 2016, στα 61.258.962,25 € , δηλαδή υπήρξε μια αύξηση κατά 575.000 ευρώ.
Αυτό βεβαίως οφείλεται σε μια πραγματικότητα που ελάχιστοι γνωρίζουν έξω από το χώρο των Νοσοκομείων: στις πλασματικές υπερωρίες.
Υπάρχουν αρκετά Νοσοκομεία ανά τη χώρα που χορηγούν ακόμα στους εργαζόμενους πλασματικές υπερωρίες και έτσι εμφανίζουν ότι εξαντλούν τα σχετικά κονδύλια και την επόμενη χρονιά τους χορηγούνται παραπάνω. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα Νοσοκομεία που δεν το κάνουν αυτό, τους μένει υπόλοιπο χρημάτων στο τέλος του χρόνου, και την επόμενη χρονιά οι ΥΠΕ τους μειώνουν το σχετικό κονδύλιο. Δηλαδή, τα Νοσοκομεία που δίνουν πλασματικές στους εργαζόμενους ωφελούνται και όσα δεν δίνουν αδικούνται. Βεβαίως γύρω από το θέμα της χορήγησης των πλασματικών υπερωριών υπάρχει ένα ολόκληρο ενδονοσοκομειακό σύστημα εξουσίας που καθορίζει σε ποιους θα δοθούν και σε ποιους όχι. Το συνδικαλιστικό κίνημα εδώ και χρόνια γνωρίζει τί συμβαίνει και δυστυχώς σιωπά για να μην προκαλέσει τους ωφελούμενους από αυτή την τακτική.
Όμως η πραγματικότητα είναι ότι πίσω από τη χορήγηση πλασματικών υπερωριών κρύβεται μια τεράστια αδικία απέναντι σε χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν πραγματικό κυκλικό ωράριο και πραγματικές υπερωρίες και δεν πληρώνονται όσο θα έπρεπε.
Γι΄αυτό, αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να αυξηθεί το ωρομίσθιο για τα νυχτερινά αργίες υπερωρίες, τουλάχιστον στα ποσοστά που ήταν πριν το 2011 και παράλληλα να σταματήσει και να αποτραπεί η χορήγηση πλασματικών υπερωριών όπου γίνεται. Το συνδικαλιστικό κίνημα των Νοσοκομείων θα πρέπει να παίξει ένα δυναμικό και διεκδικητικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή.
Γιώργος Μανουσάκης,
νοσηλευτής, μέλος ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ εκλεγμένος με το ΜΕΤΑ υγειονομικών