16 Δεκ 2009

Σε τέσσερις άλλους ανθρώπους χάρισε ζωή μια 65χρονη γυναίκα

ΝΕΑ ελπίδα για μια καλύτερη ζωή χάρισε σε τέσσερις άλλους ανθρώπους, μια 65χρονη γυναίκα, με τα όργανά της τα οποία αποφάσισαν οι οικείοι της να δωρίσουν, ύστερα από τη διαπίστωση του εγκεφαλικού θανάτου της.

Η άτυχη γυναίκα η οποία κατάγεται από το Νομό Λασιθίου, είχε επισκεφθεί τον τόπο καταγωγής της όπου και έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο πριν μερικές ημέρες.

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου κ. Μασούντ Χάνι, η γυναίκα εισήχθη στο νοσοκομείο με «αυτόματη εγκεφαλική αιμορραγία» την περασμένη Πέμπτη. Υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση αλλά η πορεία της υγείας της δεν ήταν καλή, με αποτέλεσμα ύστερα από δύο ημέρες να υποστεί εγκεφαλικό θάνατο.

Το οικογενειακό της περιβάλλον αποφάσισε να δωρίσει τα όργανά της και αμέσως, σε συνεννόηση με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων οργανώθηκε συντονισμένο σχέδιο για την λήψη των δύο νεφρών και τους ήπατος της γυναίκας.

Δύο χωριστές ομάδες ιατρών, η μία από τη Θεσσαλονίκη και η άλλη από την Αθήνα, προερχόμενοι από μεγάλα νοσοκομεία, έφθασαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, η πρώτη με πτήση στρατιωτικού αεροπλάνου C-130 και η δεύτερη με πτήση της Ολυμπιακής. Η επιχείρηση λήψης των οργάνων διενεργήθηκε στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και διήρκεσε από τα μεσάνυχτα έως τις έξι, χθες το πρωί.

Ελήφθησαν τα δύο νεφρά και το ήπαρ της θανούσης, τα οποία θα μεταμοσχευθούν σε τρεις ή τέσσερις λήπτες στη χώρα μας.

Ο Διοικητής του ΓΝΑΑΝ Κωστής Τσουκάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι το νοσοκομείο ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις του σε ό,τι αφορά το όλο περιστατικό. «Χάθηκε ένας άνθρωπος αλλά με τη δωρεά των οργάνων δίνεται ζωής σε τρεις – τέσσερις άλλους ανθρώπους που ενδεχομένως περίμεναν για πολύ να εξασφαλίσουν το κατάλληλο μόσχευμα για να ζήσουν ή να βελτιώσουν κατά πολύ την ποιότητα της ζωής τους. Η επιχείρηση δωρεάς και λήψης ανθρώπινων οργάνων είναι η μόνη που έγινε φέτος στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Όμως παρόμοιες επιχειρήσεις έχουν γίνει πάνω από δέκα στο νοσοκομείο μας τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι είχαν γίνει δύο τέτοιες επιχειρήσεις.»

Ο κ. Τσουκάκης εξήρε την προσφορά αυτή και τόνισε ότι η δωρεά οργάνων αποτελεί εξαιρετικής ευαισθησίας και σημασίας ανθρώπινη προσφορά και πράξη αλτρουισμού προς τον συνάνθρωπο. Κάθε τέτοια επιχείρηση επικαιροποιεί το μήνυμα για να γίνουμε δωρητές σώματος, κατέληξε.
Εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ 15/12/2009