29 Αυγ 2008

"Δεν θα γίνουν νέες συνενώσεις"

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή μια πληρωμένη μελέτη του ινστιτούτου της ΚΕΔΚΕ, η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται εντέχνως με πληροφορίες και χάρτες για νέο κύμα συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων. Αυτό που έντεχνα υποκρύπτεται από τα μέα ενημέρωσης είναι ότι η κυβέρνηση επανειλημένως έχει δηλώσει δια του αρμόδιου υπουργού ότι οι νέες συνενώσεις θα γίνουν μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές και με τη σύμφωνη γώμη των τοπικών κοινωνιών. Η πιο πρόσφατη δημόσια δήλωση του κ. Παυλόπουλου έγινε στις 22/8/2008 σε συνέντευξη του δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου στον ραδιοσταθμό σκάϊ 100.3. Το απόσπασμα της συνέντευξης έχει ως εξής:

"Γ.ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ:
Η θέση της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. ποια είναι, κύριε Υπουργέ, από την άλλη πλευρά που γίνεται η συζήτηση; Θεωρούν ότι είναι αναγκαίες αυτές οι αλλαγές;
ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Σε ό,τι αφορά και την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και την Ε.Ν.Α.Ε., η άποψή τους είναι ότι πρέπει να πάμε σε ισχυρότερους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Γ.ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ:
Πιο κεντρικούς επομένως.
ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Η άποψη της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. είναι πραγματικά ότι θα μπορούσαμε να έχουμε λιγότερους Δήμους και πιο ισχυρούς. Αυτή είναι η άποψη της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., την έχει διατυπώσει. Εκεί κινείται και η άποψη της Ε.Ν.Α.Ε. σε επίπεδο Νομαρχιών. Αλλά, το τονίζω, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και επειδή δημιουργούνται εντυπώσεις κάθε φορά, εκείνο το οποίο έχουμε να πούμε θα το πούμε στην ώρα του.
Γ.ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ:
Λέτε ότι δεν είναι η πρότασή σας η μείωση.
ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Όχι, δεν είναι η πρότασή μας η μείωση και θα σας πω γιατί: Αν μια Κυβέρνηση προτού ολοκληρώσει το διάλογο, έρχεται και κάνει ήδη προτάσεις, τότε τι νόημα έχει ο διάλογος; Όχι ότι δεν έχουμε θέσεις σχετικά με το ζήτημα αυτό. Αλλά η θέση αυτή μπορεί να διαφοροποιηθεί με αυτά που θα ακούσεις. Γιατί δημοκρατικός διάλογος, κυρία Παπαδάκου, σημαίνει ότι ακούς και αποφασίζεις. Αν έχεις αποφασίσει προτού ακούσεις, τότε ο διάλογος έχει καθαρά τυπικό, νομιμοποιητικό χαρακτήρα. Τέτοια πράγματα εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε. Όπως είπα, λοιπόν, και σε συνέντευξη στην «Ελευθεροτυπία» στη συνάδελφό σας κ. Μάνη, ένα είναι γεγονός: Πριν από τις εκλογές θα καταθέσουμε την πρότασή μας για να τεθεί υπό την κρίση του Ελληνικού Λαού. Γιατί αυτά πρέπει να τα ξέρει ο Ελληνικός Λαός.
Γ.ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ:
Όταν λέτε στις εκλογές, εννοείτε τις εθνικές.
ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Βεβαίως μιλώ για τις εθνικές εκλογές. Διότι ο Ελληνικός Λαός πρέπει να ξέρει. Δεν θα πάμε να κάνουμε αυτά που έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., δηλαδή αναγκαστικές συνενώσεις τύπου «Καποδίστρια». Το έκανε το 1998 και δεν είχε πει τίποτα το 1996. στο πρόγραμμα του 1996. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είχε πει απολύτως τίποτα και έκανε αναγκαστικές συνενώσεις.
Είπα, λοιπό, πως ό,τι κάνουμε θα το θέσουμε υπό την κρίση του Ελληνικού Λαού. Καμία απόφαση δεν μπορεί να προδικασθεί και δεν υπάρχει πρόταση της Κυβέρνησης όπως άκουσα να λένε. Και, το κυριότερο, εκείνο που έχει σημασία είναι: Ό,τι κι αν γίνει μετά τις εκλογές, αφού εγκρίνει ο Ελληνικός Λαός το πρόγραμμα αυτό, θα γίνει με δημοκρατικές διαδικασίες. Σε καμία περίπτωση εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε αναγκαστικές συνενώσεις. Αυτές οι διαδικασίες τύπου «Καποδίστρια» είναι ξένες προς τη νοοτροπία της Νέας Δημοκρατίας και θέλω να πιστεύω ότι είναι ξένες προς την ποιότητα της Δημοκρατίας μας."(http://www.ypes.gr/ypes_po/detail.asp?docid=1208)

Αυτές λοιπόν άπ΄ ότι φαίνεται είναι δια στόματος του αρμόδιου υπουργού οι πραγματικές κυβερνητικές θέσεις για την αυτοδιοίκηση και απ΄ ότι φαίνεται δεν έχουν καμιά σχέση με όσα προβάλουν τα περισσότερα μέσα επικοινωνίας. Απλά, κάποιοι υψηλόβαθμοι δήμαρχοι της ΚΕΔΚΕ τύπου Κουκουλόπουλου ράβουν μεγαλύτερα πολιτικά κουστούμια και τα προβάρουν με την βοήθεια "φίλων" δημοσιογράφων!

Γιώργος Μανουσάκης, Μίλατος