5 Ιουν 2008

Να μη γίνουν άλλες συνενώσεις στο Ν. Λασιθίου

Από τη σελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού Λατώ 103.3

Να μην αλλάξει ο χάρτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Λασιθίου, να μην γίνει δηλαδή καμία συνένωση, αποφάσισε να ζητήσει η γενική συνέλευση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, όπου συζητήθηκε το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημ. Κουνενάκης καλωσόρισε τα μέλη της συνέλευσης λέγοντας ότι πρόκειται για πολύ σημαντική συνεδρίαση για το μέλλον της αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια μίλησε για την αδυναμία ανάπτυξης των ΟΤΑ σήμερα και τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι να αλλάξει το κεντρικό και το περιφερειακό σύστημα της χώρας καταρχήν στο τρόπο που αντιμετωπίζει την τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως στην περιφέρεια. Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Νίκος Καστρινάκης ξεκαθάρισε ότι διοικητική μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο οι συνενώσεις αλλά κυρίως η αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης και πρότεινε το θέμα των συνενώσεων να συζητηθεί σε 6 με 12 μήνες μετά την ολοκλήρωση αυτής της αλλαγής.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μαστοράκης συμφώνησε και τόνισε ότι πρέπει να γίνει πολύ μελέτη πρίν γίνει κάποιος νέος «Καποδίστριας».Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Νίκος Κουρουπάκης μίλησε για παραπλάνηση της κοινής γνώμης και των Ο.Τ.Α. από το Υπουργείο που βάζει τέτοιο θέμα όταν η αυτοδιοίκηση περνάει σήμερα τις χειρότερες μέρες της, ενώ θεωρεί ότι ο νομός έχει κλείσε σε ότι αφορά τις συνενώσεις.

Μαζί του συμφώνησε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Βραχασίου κ. Γεώργ. Σφυράκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ΚΕΔΚΕ έχει ευθύνες παίζοντας τον «Δούρειο Ίππο» της πολιτείας που βοηθά τους μεγάλους αστικούς Δήμους να πάρουν το μεγαλύτερο κομμάτι και από το 4ο ΚΠΣ. Κάλεσε όλους τους Δήμους του νομού να συστρατευθούν στην προσπάθεια για τη δημιουργία του οργάνου των μικρών Δήμων στο οποίο συμμετέχει.

Ο Δήμαρχος Ιτάνου κ. Γιάννης Χατζηνάκης συμφώνησε με όσους μίλησαν πριν και πρόσθεσε ότι αμέσως πρέπει να ξεκινήσει η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης και ότι είναι άστοχο να επικαλούνται όλοι την Ε.Ε από την στιγμή που τα δεδομένα στη δική μας χώρα είναι διαφορετικά σε όλους τους τομείς. Ο κ. Θεοδόσης Καλατζάκης, Δήμαρχος Μακρύ Γιαλού έκανε λόγο για μη ενθαρρυντικά χρόνια του πρώτου Καποδίστρια και πρότεινε αν Δήμοι συνενωθούν τότε να γίνει με τρόπο που δεν θα αδικεί τον ένα από τον άλλο κυρίως σε οικονομικά επίπεδα. Ο κ. Γιάννης Δρακάκης, Δήμαρχος Λεύκης είπε ότι έχουν γίνει πολλά με τον Καποδίστρια στα μικρά χωριά, πρώην κοινότητες που πριν ήταν δύσκολο να γίνουν ενώ βέβαια τα προβλήματα του είναι επίσης πολλά και σημαντικά.

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργος Μηλιαράς είπε πως πρέπει να ακουστεί η φωνή του δημότη ο οποίος θα αποφασίσει πως θέλει τον Δήμο του. Ενώ τόνισε ότι οι εποχές μεταξύ των δύο διοικητικών μεταρρυθμίσεων είναι πολύ διαφορετικές. Τον λόγο ακόμα εκτός από τους Δημάρχους πήραν οι κ.κ. Νίκος Χριστοφακάκης, Γιώργος Χατζάκης, Πανίκος Καρατσής και Γιώργος Βάρδας συμφωνώντας ουσιαστικά σε όλα.