9 Ιαν 2008

Μια ιδιότυπη μορφή μετανάστευσης

Το χωριό μου, η Μίλατος Λασιθίου, έχει περί τους 500 μόνιμους κατοίκους. Από αυτούς το 15%, περισσότεροι από 70, είναι πολίτες χωρών της Ε.Ε. (Μ. Βρετανία, Γερμανία, Ολλλανδία κ.λ.π.) που έχουν αγοράσει παλιά σπίτια, τα έχουν ανακαινίσει και μένουν μόνιμα σε αυτά, χειμώνα - καλοκαίρι. Οι πιο πολλοί είναι συνταξιούχοι αλλά υπάρχουν και αρκετοί νεότεροι που εργάζονται σε διάφορες δουλιές ή έχουν δικές τους επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, το ένα από τα δυο καφενεία του χωριού το λειτουργεί ένα ζευγάρι αγγλων, ο Άλαν και η Μαρία, οι οποίοι έχουν μάθει πολύ καλά ελληνικά και τα καταφέρνουν μια χαρά στο φτιάξιμο του ελληνικού καφέ και στο σερβίρισμα της ρακής με ντόπιους μεζέδες. Αυτή η ιδιότυπη (με τα δεδομένα της υπόλοιπης ελλάδας) μορφή μετανάστευσης έχει ωφελήσει ιδιαίτερα το χωριό μας, αφού τα περισσότερα παλιά σπίτια έχουν ανακαινισθεί με ιδιαίτερα κομψό τρόπο, ενώ έχει αυξηθεί και ο πληθυσμός του χωριού. Στη Μίλατο βέβαια ζουν και αρκετές (όχι πολλές) οικογένειες Αλβανών και Βούλγαρων μεταναστών που έχουν γίνει πλέον ένα με το μικρό πληθυσμό του χωριού και τους οποίους τους θεωρούμε πλέον χωριανούς μας (χωρίς ίσως επί της ουσίας να είναι).

Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνονται δειγματα της εξαιρετικής δουλειάς που έχει γίνει από τους αλλοδαπούς στην ανακαίνιση των παλιών σπιτιών του χωριού, που έχουν πωληθεί όπως το σπίτι της πρώτης φωτογραφίας:

7 σχόλια:

 1. Όντως, συμπαθητική δουλειά. Και έχουν κρατήσει και την προσωπικότητα του κτηρίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι Ευρωπαίοι φέρνουν το κεφάλαιο, οι Βαλκάνιοι βάζουν τη δουλειά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Nα ανταποδώσω τις ευχές για καλή χρονιά γεμάτη όρεξη για όμορφα κείμενά σου φίλε μου Γιώργο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ωραιες φωτο! Καλη χαρουμενη χρονια Γιωργο:-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ναι, ΟΚ, έχεις κάποιο δίκιο: οι ξένοι φροντίζουν τα σπίτια και τους δίνουν ζωή. Είναι συνήθως πολιτισμένοι και ευχάριστοι γείτονες. Δε γεμίζουν τον τόπο σκουπίδια, δεν παρκάρουν όπου τους καπνίσει. Φέρνουν μαζί τους ιδέες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χαμογελούν και θέλουν να μάθουν Ελληνικά.

  Δε σφίγγεται όμως η καρδιά σου όταν βλέπεις τη γη που υπερασπίστηκαν το 1940 να πουλιέται τώρα σε τιμή ευκαιρίας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @espoir
  Ο παππούς μου και ο θείος μου πολέμησαν στην Αλβανία και τώρα το σπίτι του θείου μου έχει πουληθεί σε ξένους. Νομίζω ότι τότε αυτοί αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους, αυτών και των οικογενειών τους, και για το δικαίωμα των εγγονιών τους να έχουν ιδιοκτησία και να μπορούν να την πουλάνε.

  Το πρόβλημα της πολιτισμικής και εθνικής αλλοίωσης είναι παγκόσμιο και ίσως να μην αποτελεί πλέον πρόβλημα, αλλά σύμπτωμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή