14 Μαΐ 2020

Σχετικά με την παραίτηση από το ΔΣ

Προς: Εργαζόμενους Νοσοκομείων ν. Λασιθίου
11/5/2020
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, 
Στις εκλογές που έγιναν την 1/8/2018  με εκλέξατε  για τρίτη φορά εκπρόσωπο των εργαζομένων πλην ιατρών  στο Διοικητικό Συμβούλιο των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Ν. Λασιθίου με το 68.3% των έγκυρων ψήφων
Τον Ιανουάριο του 2020, με Υπουργική Απόφαση  διορίστηκε ο Ανδρεαδάκης Εμμανουήλ ο οποίος είναι πεθερός μου ως κοινός Διοικητής των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου.  Επειδή το άρθρο 14 παρ. 6 του νόμου 2690/1999  (Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας) αναφέρει: “μέλη συλλογικού οργάνου, τα οποία είναι σύζυγοι ή συνδέονται μεταξύ τους με συγγένεια έως και τέταρτου βαθμού εξ αίματος ή αγχιστείας, δεν επιτρέπεται να μετάσχουν στην ίδια συνεδρίαση”, τον Φεβρουάριο του 2020 ζητήσαμε  με επιστολές τόσο εγώ, όσο και η ΠΟΕΔΗΝ να προβεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στις  απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η νομιμότητα των συνεδριάσεων του ΔΣ και να γίνει σεβαστή η εκλογή μου ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ.

Όμως παρότι πέρασαν τέσσερις  μήνες, δεν υπήρξε καμιά ενέργεια από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας ώστε να διευθετηθεί το θέμα, με αποτέλεσμα τώρα που ξεκινούν πλέον οι συνεδριάσεις του νέου ΔΣ μετά από διακοπή 5 μηνών, ο εκλεγμένος από τη μεγάλη πλειοψηφία εκπρόσωπος των εργαζομένων να μην μπορώ να συμμετέχω στις συνεδριάσεις του ΔΣ, και να συμμετέχει  η υποψήφια που έχασε τις εκλογές, δηλαδή να υφίσταται  αποκλεισμός της εκπροσώπησης της πλειοψηφίας των εργαζομένων στο νέο ΔΣ, κάτι που οδήγησε αναπόφευκτα στην παραίτηση μου.

Οφείλω να αναφέρω ότι από το 2011 που συμμετέχω στα κοινά των Νοσοκομείων, έχω διανύσει τη δική μου αυτόνομη συνδικαλιστική και πολιτική πορεία, η οποία ποτέ δεν ταυτίστηκε με αυτήν του πεθερού μου και γι΄αυτό θεωρώ άδικη και προσβλητική τη δημόσια αναφορά του βουλευτή Λασιθίου Μ. Θραψανιώτη ότι προέκυπτε ηθικό θέμα από τυχόν συμμετοχή μου στο ΔΣ. 
Θα περίμενα από το βουλευτή με τις επιλεκτικές δημοκρατικές ευαισθησίες να σέβεται τη βούληση της πλειοψηφίας των εργαζομένων των Νοσοκομείων του νομού όπως αυτή εκφράστηκε από τις σχετικές εκλογές και να ζητά την άρση του αποκλεισμού εκπροσώπησης της και όχι να κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση για μικροπολιτικούς λόγους.

Σε αυτούς του 16 μήνες της πρόσφατης θητείας μου,  που άσκησα τα καθήκοντα μου ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, προσπάθησα σε όλα τα θέματα που ήρθαν στο ΔΣ και ήταν ευρύτερου και σοβαρού ενδιαφέροντος για τους εργαζόμενους, να ενημερώνω και να ζητώ τη γνώμη των συναδέλφων των τμημάτων που αφορούσαν. 
 Επίσης πριν τις συνεδριάσεις  έστελνα την Ημερήσια Διάταξη με τα θέματα στα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Εργαζομένων των 4 Νοσοκομείων, για να  εκφράσουν τη γνώμη τους για οποιοδήποτε θέμα τους ενδιέφερε, και όταν κάποιο σύλλογος  απαντούσε, ακολουθούσα στη συνεδρίαση την άποψη που εξέφραζε ο Σύλλογος.

Προσπάθησα να κρατώ συνεπή στάση σε θέματα ίδιας κατηγορίας όπως  για παράδειγμα τις αιτήσεις για εκπαιδευτικές άδειες (θετική στάση) και τις αιτήσεις για μετατάξεις σε άλλα Νοσοκομεία, όπου ψήφιζα λευκό  (αποχή) καταγγέλλοντας το υπουργείο ότι κρατά ομήρους τους συναδέλφους χωρίς να φτιάχνει ένα διαφανές και δίκαιο σύστημα μετατάξεων με μοριοδότηση και αυτόματη αντικατάσταση των μετατασσόμενων από νέες προσλήψεις, ενώ ψήφιζα θετικά εφόσον αφορούσε σε σοβαρό λόγο υγείας.

Πέρα από τα θέματα που έθετε η διοίκηση, προσπάθησα να φέρω εισηγήσεις, όπως για το θέμα της επέκτασης της ειδικής άδειας, για το θέμα της κατοχύρωσης των οφειλόμενων κανονικών αδειών προηγούμενων ετών, για το θέμα της τροποποίησης κατανομής προκήρυξης μόνιμων θέσεων, για τα ζητήματα ασφάλειας και πυρασφάλειας των νοσοκομείων, ενώ προσπάθησα να υπερασπίζομαι  τα εργασιακά δικαιώματα και την εφαρμογή τους.

Ακόμη, συνέχισα  να σας ενημερώνω μέσω διαδικτύου για τη στάση  και την ψήφο μου σε σημαντικά θέματα κάθε συνεδρίασης του ΔΣ αφού ο νόμος δεν προβλέπει τη δημοσίευση όλων των αποφάσεων στη Διαύγεια.

Συνάδελφοι – ισσες, 
Προσωπικά προσπάθησα να φανώ αντάξιος της ψήφου και τη υποστήριξης σας μέχρι το τέλος της θητείας φέτος το Σεπτέμβριο, όμως, όπως ανέφερα παραπάνω,  για νομικούς λόγους  δεν έχω πλέον τη  δυνατότητα της συμμετοχής και της ψήφου στο Διοικητικό Συμβούλιο και γι΄αυτό παραιτήθηκα.  Από την πλευρά μου, θα συνεχίσω να λειτουργώ ως ενεργός πολίτης και ως υπεύθυνος εργαζόμενος του δημόσιου συστήματος υγείας, με αίσθηση καθήκοντος  απέναντι στην τοπική κοινωνία για το δύσκολο έργο παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους συμπολίτες μας.

Γιώργος Μανουσάκης