13 Φεβ 2019

Για 17η συνεχή χρονιά οι νοσηλευτές/τριες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πλέον ειλικρινών και δεοντολογικών επαγγελμάτων στις ΗΠΑ

Η Kathleen Gaines
Για 17η συνεχή χρονιά, οι  νοσηλευτές/τριες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πλέον ειλικρινών και δεοντολογικών επαγγελμάτων σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Gallup . Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε Αμερικανούς, 84% συγκεκριμένα, βαθμολόγησαν την ειλικρίνεια και τα δεοντολογικά πρότυπα των νοσηλευτών/τριων ως "υψηλά" ή "πολύ υψηλά". Στην δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 3-12 Δεκεμβρίου συμμετείχαν 19 άλλα επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των πυροσβεστών, των καθηγητών του Λυκείου, των τραπεζιτών, των αστυνομικών, των δικηγόρων, των κληρικών και των ιατρών. Οι τηλεπωλητές, οι πωλητές αυτοκινήτων και τα μέλη του Κογκρέσου συγκέντρωσαν τα χαμηλότερα ποσοστά στη δημοσκόπηση.

Τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής δημοσκόπησης βασίστηκαν σε 1.025 ενήλικες, ηλικίας 18 ετών και άνω, που ζούσαν σε όλες τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ και στην Περιφέρεια της Κολούμπια. Οι αριθμοί τηλεφώνου επιλέχθηκαν τυχαία και οι συμμετέχοντες δεν έλαβαν αποζημίωση συμμετοχής.

Από τότε που άρχισε η ψηφοφορία το 1976, διαφορετικά επαγγέλματα έχουν βρεθεί σε διάφορες θέσεις  μέσα στον κατάλογο, αλλά μερικά έχουν υπάρξει σταθερά. Οι νοσηλευτές/τριες μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα περίπου είκοσι χρόνια πριν. Με εξαίρεση το 2001, οι νοσηλευτές/τριες κατατάσσονται στην κορυφή της λίστας. Στην Αμερική της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, οι πυροσβέστες κέρδισαν την υψηλότερη κατάταξη εκείνου του έτους.

Η Αμερικανική Ένωση Νοσηλευτών (ANA) εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι νοσηλευτές πρέπει να είναι στην κορυφή της λίστας κάθε χρόνο χωρίς αμφιβολία. "Κάθε μέρα και σε κάθε περιβάλλον υγείας, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή που φροντίζει εκατομμύρια ανθρώπους. Οι συνεισφορές των νοσηλευτών/τριων στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, οι προκλήσεις της δημόσιας υγείας, οι προσπάθειες ανακούφισης από φυσικές καταστροφές, η έρευνα, η εκπαίδευση και πολλά άλλα είναι αξεπέραστα και ανεκτίμητα ", δήλωσε η πρόεδρος της ANA Pamela F. Cipriano, Ph.D., RN, NEA- FAAN. "Αυτά τα αποτελέσματα είναι μια απόδειξη για την επίδραση των νοσοκόμων στο έθνος μας".

Η υγειονομική περίθαλψη δεσπόζει
Στα τρία κορυφαία επαγγέλματα κυριαρχούν τα επαγγέλματα της υγειονομικής περίθαλψης για πέμπτο συνεχόμενο έτος. Οι ιατροί (67%) και οι φαρμακοποιοί (66%) έρχονται στο δεύτερο και τρίτο αντίστοιχα (μετά τους νοσηλευτές/τριες). Είναι σαφές ότι το αμερικανικό κοινό αντιμετωπίζει σταθερά τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με ευνοϊκό τρόπο. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ νοσηλευτών νοσοκομείων, εκπαιδευτών νοσηλευτών ή διοικητικών νοσηλευτών. Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τις διαφορές μεταξύ αυτών των υποσυνόλων.

Οι διαφορές στην ψηφοφορία σε σύγκριση με πέρυσι παρατηρούνται στην αύξηση της εμπιστοσύνης και της ειλικρίνειας των δημοσιογράφων και στη συνεχιζόμενη πτώση των κληρικών στη δημοσκόπηση. Η πρόσφατη Προεδρική κάλυψη έχει ενισχύσει τους δημοσιογράφους, ενώ στα ποσοστά δημοτικότητας των κληρικών  συνεχίζουν να μειώνονται εξαιτίας των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Επίπτωση
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης χρησιμοποιούνται από διαφορετικές νοσηλευτικές οργανώσεις για να βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης της νοσηλευτικής και για να ενθαρρύνουν την αλλαγή στην υγειονομική περίθαλψη. Η Αμερικανική Ένωση Νοσηλευτών (ANA) χρησιμοποίησε την κατάταξη # 1 για να πείσει τους νομοθέτες να συναντηθούν με τους νοσηλευτές και να ακούσουν τις ανησυχίες και τις ιδέες τους όταν κάνουν αλλαγές σε θέματα υγείας.

Μετά τα αποτελέσματα του 2011, η πρώην πρόεδρος της ANA Karen A. Daley, Ph.D., MPH, RN, FAAN, έκανε την ακόλουθη δήλωση. "Αυτή η δημοσκόπηση δείχνει σταθερά ότι οι άνθρωποι συνδέονται με τους νοσηλευτές και τους εμπιστεύονται να κάνουν το σωστό. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να κάνουν το ίδιο όταν  συζητούν κρίσιμες αποφάσεις του προϋπολογισμού που θα επηρεάσουν την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης και την πρόσβαση για εκατομμύρια Αμερικανούς. Παρά τη δήλωση αυτή από το 2011, είναι πολύ σχετική η βελτίωση σχετικά με αυτό το θέμα   στην Αμερική μέχρι σήμερα.

Απόσπασμα από άρθρο της της Kathleen Colduvell-Gaines RN, BSN, BA, CBC από τη σελίδα της Αμερικανικής Ένωσης Νοσηλεύτων (ΑΝΑ) που δημοσιεύτηκε στις 14/1/2019
(Μετάφραση Γιώργος Μανουσάκης)