15 Δεκ 2015

Συνένοχοι στο έγκλημα


Πριν από ενάμισι περίπου μήνα, συγκλονισμένος από τις εικόνες των πνιγμένων ανθρώπων στο Αιγαίο έστειλα σε κάποιον από τους συντονιστές της Αχτίδας Αλληλέγγυων Πολιτών Αγ. Νικολάου το παρακάτω μήνυμα με ηλεκτρονική αλληλογραφία:

"Σε παρακαλώ κοινοποίησε σε όσους μετέχουν στην Αχτίδα αλληλέγγυων πολιτών το παρακάτω μήνυμα:

Μπορεί να έγινε με επιτυχία η συγκέντρωση, η διαλογή και η αποστολή της βοήθειας προς τους πρόσφυγες, αλλά όσο βλέπουμε τις φωτογραφίες και τα πλάνα των πιγμένων παιδιών και ενήλικων στο Αιγαίο η ψυχή δεν αγαλλιάζει, αλλά καίγεται, πονά και εξεγείρεται.
Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά απ΄το χέρι μας για να σταματήσει αυτό το όνειδος, το αίσχος που βαρύνει τους καιρούς που ζούμε. Πρέπει να αγωνιστούμε να ανοίξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στον Έβρο ή αλλού μια ασφαλής δίοδος διέλευσης για τους πρόσφυγες.
Προτείνω να κάνουμε άμεσα νέα συνάντηση με θέμα -όχι την αποστολή νέας βοήθειας- αλλά την πίεση προς την κυβέρνηση και τους βουλευτές του νομού μας να προχωρήσουν στη θεσμοθέτηση διόδου ασφαλούς διέλευσης για τους πρόσφυγες. Αυτό μπορεί να γίνει με επιστολές, με συλλογές υπογραφών, με διενέργεια διαδήλωσης ή εκδήλωσης για το θέμα.
Προσωπικά, λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας αυτήν την εβδομάδα μπορώ να παραστώ σε συνάντηση μόνο αύριο Δευτέρα το απόγευμα, αλλά αν συμφωνήσετε άλλη ημέρα θα έρθει εκπρόσωπος από το σύλλογο μας.
Περιμένω  άμεση ανταπόκριση"

Πράγματι υπήρξε σχετική ανταπόκριση (που μπορεί να μην οφείλονταν μόνο στη δική μου παράκληση αλλά και στην αγωνία και τον πόνο και άλλων συμμετεχόντων στην Αχτίδα), έγιναν οι σχετικές συναντήσεις και οργανώθηκε η εκδήλωση της Κυριακής 13/11 με θέμα "Τα μωρέλια μωρέ να σώσουμε", με προβολή του ντοκιμαντέρ "ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΡΑΒΙ", δημιουργία της ομάδας ΔΙΑ-τάραξη για τα κέντρα κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα, με ενημέρωση από μέλος της ομάδας αλληλεγγύησης Κιλκίς Θεσσαλονίκης και με ενημέρωση για την ανάγκη ασφαλούς διέλευσης των προσφύγων από τον ομότιμο Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Γιώργο Τσιάκαλο.

Η εκδήλωση ήταν πολύ επιτυχημένη, είχε αρκετά καλή συμμετοχή κόσμου και το περιεχόμενο της ήταν πολύ αξιόλογο, αφού τόσο το ντοκιμαντέρ όσο και οι ομιλίες ήταν πολύ διαφωτιστικές για όσα συμβαίνουν με το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών και με την ανάγκη διασφάλισης διόδου ασφαλούς διέλευσης ώστε να μην πνίγονται στη Θάλασσα.

Ένα μόνο περιστατικό συνέβη που με στεναχώρησε ιδιαίτερα και θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό μόνο και μόνο για να δώσω τη δική μου άποψη για την πολιτική διάσταση του χειρισμού του ζητήματος της εισόδου των προσφύγων στη χώρα μας.

Αμέσως μετά τους ομιλητές, η συντονίστρια της εκδήλωσης έδωσε το λόγο στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Θραψανιώτη. Ο βουλευτής αναφέρθηκε γενικόλογα για το θέμα και επανέλαβε τη φράση του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα ότι δεν πρέπει να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών. Μόλις τέλειωσε και ήταν έτοιμος να κατέβει, φώναξα από τη θέση μου "δεν μας είπες τίποτα για το φράκτη του Έβρου" (ερώτηση που σαφώς έπρεπε να είχε τεθεί από όσους είχαν αναλάβει το συντονισμό της συζήτησης). Ο βουλευτής απάντησε ότι η άποψη του είναι αυτή που έχει επίσημα η κυβέρνηση, ότι ο φράκτης δεν μπορεί να αφαιρεθεί για τεχνικούς λόγους. Εγώ χαμηλόφωνα είπα ότι υπάρχει και η δυνατότητα της ασφαλούς διόδου και ο βουλευτής κατέβηκε απ΄τη σκηνή για να καθίσει στη θέση του. Τότε η συντονίστρια της εκδήλωσης (παιδική μου φίλη, γειτόνισσα στο χωριό και άτομο που εκτιμώ ιδιαίτερα) παρενέβη για να πει ότι η εκδήλωση δεν πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική ή κομματική αντιπαράθεση.
Την παρέμβαση αυτή την εξέλαβα ως μομφή προς την ελαχίστων λέξεων παρέμβαση μου, αλλά δεν θέλησα να δώσω συνέχεια για να μην αποπροσνατολιστεί η εξέλιξη της εκδήλωσης.
Θέλω όμως να διευκρινίσω εκ των υστέρων ότι σε όλες τις συλλογικές δράσεις που έχω συμμετάσχει είτε ως πρόσωπο είτε ως εκπρόσωπος του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, ουδέποτε προσπάθησα να κομματικοποιήσω ή να οδηγήσω σε οποιαδήποτε πολιτικά οφέλη είτε δικά μου είτε του πολιτικού χώρου στον οποίο εκάστοτε συμμετέχω, Ο Μαν. Θραψανιώτης έχει εκλεγεί με κάποιο συγκεκριμένο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) και ουσιαστικά στην εκδήλωση μετέφερε την κομματική άποψη του χώρου στον οποίο ανήκει. Αυτός δεν κατηγορήθηκε για κομματικοποίηση της εκδήλωσης, αλλά αντίθετα κατηγορήθηκα εγώ που ουσιαστικά του έκανα μια διευκρινιστική ερώτηση, που έπρεπε να είχε γίνει από άλλους.

Πέρα από αυτά, το θέμα της δημιουργίας διόδου  ασφαλούς διέλευσης των προσφύγων είναι εξόχως πολιτικό και κομματικό, και ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης κ. Τσιάκαλος επεσήμανε ότι ο λόγος που η σημερινή κυβέρνηση δεν προχωρά σε αυτή την κίνηση για να μην πνίγονται εκατοντάδες άνθρωποι στο Αιγαίο, είναι ότι το αρνείται το ένα από τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, και ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στον κυβερνητικό σχηματισμό.

Δεν είναι λοιπόν  δυνατόν να υποκρινόμαστε και να προστατεύουμε τους κυβερνητικούς βουλευτές από τον καταλογισμό των ευθυνών τους για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο.

Ο Μ. Θραψανιώτης μας απάντησε (δυστυχώς σαν ένα ακόμα κυβερνητικό παπαγαλάκι) ότι ο Φράκτης δεν πέφτει για "τεχνικούς λόγους". Δεν απάντησε όμως γιατί η κυβέρνηση την οποία στηρίζει με την ψήφο του, δεν διασφαλίζει ασφαλή δίοδο για τους πρόσφυγες στα σύνορα ώστε να μην πνίγονται στα νησιά,
Και όσο δεν το κάνουν, κατά τη γνώμη μου είναι συνένοχοι στο συνεχές έγκλημα που εξελίσσεται κάθε ημέρα και βράδυ στο Αιγαίο.

8 Δεκ 2015

Οι κυβερνήσεις φεύγουνε, ο κομματισμός στη δημόσια διοίκηση μένει....


Η διαδικασία που ακολουθείται από τη σημερινή κυβέρνηση για την αλλαγή διοικήσεων στα Νοσοκομεία δείχνει ότι το κομματικό κράτος ζει και βασιλεύει, ενώ η επιλογή να μείνουν χωρίς διοικητές τα Νοσοκομεία μέχρι να διοριστούν οι επόμενοι είναι πρωτόγνωρη και κρύβει μεγάλους κινδύνους για τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Την ώρα που ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα επιλεγούν οι αξιότεροι, το υπουργείο υγείας ακολουθεί τη διαδικασία των προηγούμενων χωρίς να διασφαλίζει διαφάνεια στη μοριοδότηση και στην αξιολόγηση των υποψηφίων. Παράλληλα, συνταξιούχος γιατρός (που έχει πρωταγωνιστήσει στο παρελθόν στην πολεμική ενάντια στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου) δηλώνει δημόσια ότι έχει δεχτεί πρόταση να αναλάβει διοικητής στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, ενώ τοπικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος σε ιδιωτικές συνομιλίες διαβεβαιώνει ότι έχει μιλήσει με τον υπουργό υγείας για να αναλάβει τη διοίκηση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.

Το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου με την παύση του διοικητή από το Υπουργείο Υγείας θα μείνει χωρίς διοικητή για περισσότερο από ένα μήνα, ίσως και παραπάνω, ενώ είναι η πρώτη φορά που η διαδικασία εναλλαγής των διοικητών δεν εξελίσσεται ομαλά αλλά μεσολαβεί κενό, και μάλιστα στη δυσκολότερη διοικητικά στιγμή τους έτους, που κλείνουν οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων.

Όπως φαίνεται η παύση των διοικητών πριν επιλεγούν αντικαταστάτες έχει αμιγώς κομματικά κίνητρα, αφού ο ίδιος ο υπουργός υγείας κατηγόρησε τους απερχόμενους διοικητές ότι δημοσιοποιούν τις ελλείψεις των Νοσοκομείων σε φάρμακα. Δηλαδή ο κατά τα άλλα μετριοπαθής κ. Ξανθός λειτουργεί εκδικητικά και με προφανή στόχο να υπάρξουν διοικήσεις στα Νοσοκομεία που θα κουκουλώνουν προς όφελος της κυβέρνησης τα προβλήματα και τις ελλείψεις που εμφανίζονται, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Δηλαδή οι κυβερνήσεις φεύγουνε, ο κομματισμός στη δημόσια διοίκηση μένει....

3 Δεκ 2015

Σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις του διημέρου 2 και 3 Δεκέμβρη

Η φωτογραφία της συγκέντρωσης της Αθήνας (από τη σελίδα της ΠΟΕΔΗΝ) από μόνη της γελοιοποιεί την εκτίμηση της πρασινομπλέ ηγεσίας της Ομοσπονδίας μας για 2000 συμμετέχοντες

Δυστυχώς ούτε η πανελλαδική συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ στην Αθήνα, ούτε η διαμαρτυρία στα γραφεία της ΔΥΠΕ Κρήτης μπόρεσαν να συσπειρώσουν αρκετά μεγάλο αριθμό συναδέλφων. Η φωτογραφία της συγκέντρωσης της Αθήνας (από τη σελίδα της ΠΟΕΔΗΝ) από μόνη της γελοιοποιεί την εκτίμηση της πρασινομπλέ ηγεσίας της Ομοσπονδίας μας για 2000 συμμετέχοντες.

Κατά τη γνώμη μου αιτία της αποτυχίας μας να συσπειρώσουμε τους συναδέλφους σε αυτές τις κινητοποιήσεις ήταν η χρονική επιλογή για να γίνει η απεργία και η συγκέντρωση. Στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας επιμείναμε στο ότι τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη κινητοποιήσεις των συνομοσπονδιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, η προκήρυξη κλαδικής απεργίας ενέχει μεγάλους κινδύνους αποπροσανατολισμού του κεντρικού στόχου των κινητοποιήσεων και προκαλεί κίνδυνο αποτυχίας τους. Η πρασινομπλε ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, παρά το ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν γενική απεργία για 3/12, επέμειναν στο να γίνει η κλαδική απεργία και συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ μια μέρα πριν στις 2/12 παρά το ότι προτάθηκε η μεταφορά της. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει αποτυχία στη σημερινή απεργία και κινητοποίηση, κάτι που είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστεί και στην αυριανή απεργία.

Δυστυχώς όσο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σκέφτονται με κριτήριο πόσο αρεστοί θα φανούν στη Φώφη και στον Πλακιωτάκη και όχι με κριτήριο το πως θα δημιουργηθεί και θα μεγεθυνθεί ένα νέο μεγάλο μέτωπο αμφισβήτησης της μνημονιακής πολιτικής, οι αποτυχίες των απεργιών και των κινητοποιήσεων μας θα ακολουθούν η μία την άλλη.

Άλλωστε ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που έχουν την πλειοψηφία στην ΠΟΕΔΗΝ πρόσκεινται σε μνημονιακά κόμματα και οι περισσότεροι από την ηγεσία αυτών των συνδικαλιστικών παρατάξεων είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της; 5ης Ιούλη. Συνεπώς δεν τους ενδιαφέρει πως θα κατεδαφιστεί η μνημονιακή πολιτική, αλλά το μόνο που τους νοιάζει είναι το πως θα διατηρήσουν τις θέσεις τους (και αυτοί).

Γιώργος Μανουσάκης 2/12/2015