30 Σεπ 2012

Video: "Πως να σωπάσω"



Μια συμπαραγωγή του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ και της Τηλεόρασης από τους Πολίτες για το θέμα της επέλασης της «πράσινης» ενέργειας στην Κρήτη. Η κατάληψη ζωτικού χώρου εις βάρος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής (γεωργία – κτηνοτροφία) και οι επιπτώσεις στους ανθρώπους, στα σπάνια πτηνά και ευρύτερα στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης.

Πηγή: Σελίδα της Τηλεόρασης από τους Πολίτες

19 Σεπ 2012

ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΤΕ την προσφυγή στο ΣτΕ για τα fastrack των Βιομηχανικών ΑΠΕ - Στον Άγ. Νικόλαο την Παρασκευή 22/9 από 10.00 έως 14.30 δίπλα στο ΡΕΞ


Το Παγκρήτιο Δίκτυο αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, καλεί σε συστράτευση και πάνδημη συμμετοχή την Κρήτη από άκρη σε άκρη, για τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κατά των τριών γιγαντιαίων έργων β-ΑΠΕ, που εντάχθηκαν τον Ιούνιο 2012 στο φάστ τρακ.

Πρόκειται για τα έργα που, εάν υλοποιηθούν, θα καταστρέψουν ανεπιστρεπτί το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον του νησιού:

•«Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με 33 αιολικούς  σταθμούς, συνολικής ισχύος 1.077 MW, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.»,

•«Κρήτη Πράσινο Νησί»: 36 αιολικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 1.005,10 MW και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου», κυριότητας του Ομίλου «ELICA GROUP» και

•«Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, του Δήμου Σητείας ενεργειακής παραγωγής 378.306 MWh ετησίως» , κυριότητας της «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.».

Την πρωτοβουλία των προσφυγών στο ΣτΕ (όπως και τα οικονομικά έξοδα), την έχει αναλάβει το Παγκρήτιο Δίκτυο αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ.

Όσοι θέλουν να συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα, χρειάζεται να υπογράψουν πληρεξούσιο προς τους δικηγόρους του Παγκρήτιου Δικτύου, το αργότερο μέχρι και την Δευτέρα 24 Σεπτέμβρη.

Για τον Άγιο Νικόλαο έχει προγραμματιστεί συλλογική υπογραφή του πληρεξουσίου την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στο γραφείο της συμβολαιογράφου Πόθου-Φετφατσίδη Σοφίας, Λασθένους 10, 1ος όροφος (δίπλα στον κινηματογράφο ΡΕΞ). Όσοι και όσες επιθυμούν να υπογράψουν, μπορούν να προσέλθουν στο συμβολαιογραφείο τις ώρες 10.00-14:30, κρατώντας την αστυνομική ταυτότητα και το Α.Φ.Μ. τους.

Πληροφορίες στο τηλ. : 6947126008

Βαμβασάκης Γιάννης

μέλος του Παγκρήτιου Δίκτυου αγώνα κατά των β-ΑΠΕ

13 Σεπ 2012

Δημοκρατία ή Ψευδοκρατία;



Αυτό είναι το Πρόγραμμά μας:
Όχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Όχι άλλοι φόροι.
Πρόκειται να επαναδιαπραγματευθούμε την αποκατάσταση των αδικιών: 
-την επιστροφή των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα του 2009, 
-την αποκατάσταση των πολυτεκνικών επιδομάτων, 
-την επιστροφή της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους 
-και την αποκατάσταση των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια.
Κοντά στο μισό εκατομμύριο συμπολιτών μας θα δουν άμεση ανακούφιση.

Το παραπάνω αποτελεί απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά στην Εθνική Εκλογική Συνδιάσκεψη της ΝΔ το Σάββατο, 26 Μαΐου 2012:

Είναι φανερό από τις πρόσφατες εξελίξεις  ότι ο Α. Σαμαράς είπε προεκλογικά ψέμματα στους πολίτες για να τον ψηφίσουν, να γίνει πρωθυπουργός και να μπορέσει στη συνέχεια να διεκπεραιώσει την ψήφιση και εφαρμογή των νέων μέτρων, των πιο ακραίων μέτρων που έχουν ληφθεί  και που δεν έχουν καμιά σχέση με ό,τι υποσχόταν ο ίδιος προεκλογικά. Η αναξιοπιστία του Α. Σαμαρά είναι πλέον μεγαλύτερη από αυτήν του Γ.Α. Παπανδρέου.Τα ίδια βεβαίως ισχύουν και για τους προεκλογικούς υποστηρικτές  της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου Β. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, που υποτίθεται ότι προσπαθούν να μαλακώσουν το πακέτο μέτρων των 11.5 δισ το οποίο περιλαμβάνει ακριβώς τα μέτρα που έλεγαν ότι δεν θα αφήσουν να εφαρμοστούν. 

Πέρα όμως από τα προεκλογικά ψέμματα και την κατάφωρη εξαπάτηση των πολιτών από τα τρία κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης υπάρχει ένα μεγάλο θέμα ύπαρξης ή μη δημοκρατίας, αφού με το σημερινό κοινοβουλευτικό σύστημα μπορούν τα κόμματα να λένε ό,τι θέλουν προεκλογικά, να  καταθέτουν όποιο κυβερνητικό πρόγραμμα θέλουν στη συνέχεια και στην πορεία μόλις γίνουν κυβέρνηση να κάνουν τα αντίθετα χωρίς κανένα θεσμικό εμπόδιο. Αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι ψευδοκρατία, όπου υπερισχύουν οι πολιτικοί που λένε με τον καλύτερο τρόπο τα περισσότερα ψέμματα στην προεκλογική περίοδο, 

Και μπορεί ο λαός να τιμώρησε στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και τον ΓΑΠ για το "λεφτά υπάρχουν" και να τιμωρήσει στις επόμενες εκλογές το Σαμαρά για το "αυτό είναι το πρόγραμμά μας: όχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων." όμως η ζημιά έγινε. 
Οι πολίτες υπέφεραν και συνεχίζουν να υποφέρουν από κυβερνήσεις που άλλα έλεγαν πριν τις εκλογές και τα αντίθετα κάνουν μετά.

Όταν η δημοκρατία καταλύεται από το ψεύδος και την απάτη, ο λόγος πλέον μεταφέρεται σε εμάς τους πολίτες που πρέπει να κινητοποιηθούμε και να απαιτήσουμε την τήρηση του συντάγματος και των δημοκρατικών διαδικασιών όπου οι πολίτες θα λαμβάνουν τις αποφάσεις και όχι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι εφοπλιστές και οι καναλάρχες χρησιμοποιώντας ως όργανα - μαριονέτες κάποιους  ματαιόδοξους ψεύτες πολιτικούς.


Γιώργος Μανουσάκης
πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

3 Σεπ 2012

Εκατοντάδες πολίτες απ’ όλη την Κρήτη και το Λασίθι έστειλαν ένα ξεκάθαρο και δυνατό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν αμέτοχοι την καταστροφή του τόπου τους


Το βράδυ της Τετάρτης 29/8/12 ο αέρας και η μουσική ένωσαν, στην Παχειά Άμμο Λασηθίου, εκατοντάδες πολίτες απ’ όλη την Κρήτη και το Λασίθι, που έστειλαν ένα ξεκάθαρο και δυνατό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν αμέτοχοι την καταστροφή του τόπου τους και ότι το φυσικό περιβάλλον και τα βουνά της Κρήτης θα παραμείνουν όρθια, λεύτερα κι ανέγγιχτα από την καταστροφική επέλαση των βιομηχανικών ΑΠΕ.

Στην παραλία της Παχειάς Άμμου έγινε πραγματικά το αδιαχώρητο από τον κόσμο που συμμετείχε στη μουσική συνάντηση "ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗ", που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Ανατολικής Κρήτης του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των βΑΠΕ. Η εκδήλωση έγινε με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των υπουργικών αποφάσεων για χωροθέτηση βιομηχανικών ΑΠΕ στην Κρήτη με διαδικασία Φαστ Τρακ και συμμετείχαν αφιλοκερδώς πολλοί γνωστοί κρητικοί καλλιτέχνες. Στο χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις καταστροφικές συνέπειες από την υλοποίηση τέτοιων «επενδύσεων», γινόταν προβολή ενημερωτικών βίντεο και διανομή ενημερωτικού υλικού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία της φιλολόγου κ. Βασιλικής Αλεξάκη, που αναφέρθηκε στους σκοπούς και το ιστορικό συγκρότησης του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των βΑΠΕ. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ένα θεατρικό δρώμενο από τη θεατρική ομάδα «Δυό χέρια» από την Ιεράπετρα, μέσα από το οποίο, με τους ευρηματικούς διαλόγους σε κρητική ντοπιολαλιά, καταδείχτηκε η παραπλάνηση του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου και τα δυσμενή αποτελέσματα της μετατροπής του αγροτικού χώρου σε χώρο παραγωγής ενέργειας (κυρίως με φωτοβολταϊκά).

Λύρα, βιολί, λαγούτο, θιαμπόλια, ασκομαντούρα, μαντολίνο, τραγούδι, χορός ακολούθησαν το ένα μετά το άλλο και συνδυάστηκαν με κοινή συνισταμένη το σεβασμό στη γνήσια έκφραση της παραδοσιακής μουσικής όπως γεννήθηκε και εξελίχθηκε στην μακραίωνη ισορροπημένη σχέση των Κρητικών με το φυσικό περιβάλλον. Μουσικοί και λαϊκοί ποιητές εξέπληξαν ευχάριστα τους παρευρισκόμενους με τις μαντινιάδες τους και τα παραδοσιακά τραγούδια που αναφέρονται στο Κρητικό περιβάλλον.

Εκπληκτική πραγματικά ήταν η ανταπόκριση των πολιτών, που έμειναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, συμμετέχοντας ενεργά με χορό, τραγούδι, χειροκροτήματα και επευφημίες, στέλνοντας μήνυμα στους «επενδυτές» αλλά και στους κυβερνώντες που τους στηρίζουν, ότι η κοινωνία είναι αντίθετη σε όλη αυτή τη σχεδιαζόμενη επέλαση των βΑΠΕ , στη καταστρατήγηση κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου για το περιβάλλον και στην εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών όπως είναι ο ήλιος, ο αέρας και το νερό.

Μέσα από την παραδοσιακή μουσική εκφράστηκε η αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση του νησιού, από ακόμα μια εισβολή, αυτή της "πράσινης ανάπτυξης", που απειλεί να καταλάβει και να καταστρέψει τις περήφανες κρητικές βουνοκορφές και την κρητική φύση.

Το βράδυ της Τετάρτης 29/8 στην Παχειά Άμμο αποδείχτηκε περίτρανα ότι το κίνημα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ στην Κρήτη είναι ένα γνήσιο λαϊκό κίνημα που πηγάζει από την αγάπη των κατοίκων του νησιού για τον τόπο τους και εκφράζεται με τους τρόπους, που ο κρητικός λαός έχει επιλέξει δια μέσω των αιώνων, μέσω της μουσικής, του τραγουδιού, του χορού και όποτε χρειαστεί μέσω της δυναμικής αντίστασης.

Σημειώνουμε την προκλητική απουσία των «μεγάλων» Μ.Μ.Ε. από την εκδήλωση.

Ευχαριστίες στους χορηγούς επικοινωνίας 104,4 fm radio,103,3 λατώ fm(στον Αγ.Νικόλαο) 93,7 club fm, 99,8 ηχώ fm, , 90,6 planet(στην Ιεράπετρα), 88 radio melody, style 100(στη Σητεία).

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Παχειάς Άμμου ,στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οικολογικού Λαογραφικού Συλλόγου Παχειάς Άμμου για την καθοριστική βοήθειά τους και σ’ όλους τους εθελοντές που δούλεψαν μέρες γι’ αυτή την εκδήλωση. Ραντεβού στην επόμενη εκδήλωση του Δικτύου που θα γίνει στις 26/9 στο κηποθέατρο Ηρακλείου.

Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ
– Συντονιστική Επιτροπή Αν.Κρήτης 
2-9-2012

2 Σεπ 2012

Βιομηχανικές ΑΠΕ και τουριστική ανάπτυξη


Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι οι βιομηχανικές ΑΠΕ με το νομικό πλαίο που έχει ψηφίσει η Ελληνική Βουλή αλλοιώνουν (ίσως και ανεπανόρθωτα) το Κρητικό τοπίο και βλάπτουν το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Ανάμεσα στο Σίσι και στη Μίλατο, απέναντι ακριβώς από την τουριστική ζώνη του Σισίου και πάνω από μεγάλα ξενοδοχεία όπως το ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΡΗΤΗ, έχουν τοποθετηθεί σώματα φωτοβολταϊκών σε ένα σημείο της χαμηλής κορυφογραμής προς τη μεριά της Μιλάτου με αποτέλεσμα μια πρωτόγνωρη αισθητική υποβάθμιση της περιοχής.

Δεν είναι τυχαίο που άλλες χώρες στις οποίες ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας έχουν πάρα πολύ αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για την τοποθέτηση βιομηχανικών ΑΠΕ σε σημείο που είναι ελάχιστες οι σχετικές εγκαταστάσεις, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις Άλπεις, όπου δεν υπάρχουν ανεμογεννήτριες σε καμιά από τις χώρες στις οποίες βρίσκεται η κεντρική οροσειρά και οι πρόποδες της.

Στον παρακάτω χάρτη  με τη χωροθέτηση των αιολικών σταθμών στη Γερμανία φαίνεται ξεκάθαρα ότι στη νότια Γερμανία με τις οροσειρές και το τουριστικό ενδιαφέρον (πχ Μέλανας Δρημός, Βαυαρία, γερμανικές Άλπεις) δεν έχει επιτραπεί από το Γερμανικό κράτος να εγκατασταθούν μεγάλης ισχύος αιολικοί σταθμοί.


Στην Ελλάδα όμως όπως φαίνεται το νομικό πλαίσιο συντάχθηκε και ψηφίστηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εταιριών που εμπορεύονται και εγκαθιστούν βιομηχανικές ΑΠΕ και όχι σύμφωνα με τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες τις χώρας μας, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται σχεδόν παντού η εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ, ακόμα και σε περιοχές που αποτελούν την καρδιά του τουρισμού στη χώρα, όπως τα νησιά του Αιγαίου, οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

Αυτό που χρειάζεται και που προτείνεται από πολλές πλευρές, είναι η ριζική αλλαγή της νομοθεσίας για τις ΑΠΕ στη χώρα μας στην κατεύθυνση της κάλυψης κυρίως των τοπικών αναγκών, με προτεραιότητα στις οικιακές μορφές εναλλακτικής ενέργειας (οικιακά φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογγεννήτριες), στην εξοικονόμηση ενέργειας και με βασικό γνώμονα την προστασία του φυσικού τοπίου και της τουριστικής ανάπτυξης.

Γιώργος Μανουσάκης