2 Δεκ 2010

Μια συζήτηση για το δημοσιονομικό πρόβλημα


Βρέθηκα χθες για λίγο σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο στον Άγιο Νικόλαο με θέμα το "δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, τρόποι αντιμετώπισης του." Πολύ ενδιαφέρουσα μου φάνηκε η τοποθέτηση του καθηγητή πολ. οικονομίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γ. Σταθάκη.

Ο κ. Σταθάκης ανέλυσε το ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν οφείλεται κυρίως στις σπάταλες δαπάνες, αλλά στα μειωμένα φορολογικά έσοδα της χώρας, αφού οι πλούσιοι έχουν εδώ και χρόνια εξασφαλίσει μια νόμιμη και ιδιότυπη φορολογική ασυλία χάρη στο  δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα που τους προσφέρει πολλούς και διάφορους τρόπους για να κρύψουν τα κέρδη τους. Αναφέρθηκε επίσης στις επιθέσεις των"αγορών" στις αδύναμες οικονομίες και στο ευρώ, ενώ ανέλυσε το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοχύρωτη απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις.

Προσωπικά βρήκα ότι οι απόψεις του είναι πολύ κοντά στην εικόνα που είχα και έχω για την κατάσταση, απλά νομίζω ότι η Ε.Ε. δεν έμεινετυχαίως ανοχύρωτη απέναντι στις "αγορές',  αλλά πολύ απλά γιατί οι "αγορές" ελέγχουν τις κυβερνήσεις που καθορίζουν την πολιτική της Ε.Ε. Αυτό το είδαμε άλλωστε πρόσφατα με τη στάση της Μέρκελ, αλλά και πιο πριν με τη εισαγωγή του ΔΝΤ στην τρόϊκα μας!

Αναλυτικά τις απόψεις του κ. Σταθάκη για το θέμα μπορείτε να τις διαβάσετε στο άρθρο "Ένα σχεδιάγραμμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης" που έχει δημοσιευτεί στη σελίδα tvxs.

Επίσης ένα μικρό απόσπασμα από την τοποθέτηση του κ. Σταθάκη είναι το παρακάτω, που το τράβηξε ο κ. Λ. Κλώντζας: