3 Μαρ 2010

Η ευθύνη για το αναπτυξιακό έλλειμμα της περιοχής μας

Διάβασα μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση στο ιστολόγιο "Κοινόν Βραχασίου" που παρουσίαζε το οργανόγραμμα κάποιου δήμου (χωρίς να λέει ποιου), ο οποίος είναι αγροτικός και έχει 4.000 κατοίκους. Η ανάρτηση παρουσιάζει το οργανόγραμμα χωρίς να αναφέρει πόσες από τις θέσεις που προβλέπονται καλύπτονται, τί υπηρεσίες παρέχονται στους δημότες και τί ανάπτυξη υπάρχει στον συγκεκριμένο Δήμο.
Αναφέρει μόνο γενικόλογα ότι όλα δουλεύουν ρολόϊ σε αυτόν τον άγνωστο δήμο. Στο τέλος βεβαίως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ο καθένας μας να καθίσει και να σκεφτεί τι θα μπορούσε να έχει γίνει (στην περιοχή μας) αν υπήρχαν αυτές οι δομές και τι χάθηκε 15 χρόνια τώρα.
Θεωρώ την ανάρτηση αυτή ομιχλώδη και αόριστη ως προς τις πληροφορίες που δίνει, συμφωνώ όμως απόλυτα στο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει.
Πράγματι η περιοχή μας θα μπορούσε να έχει σήμερα ένα δήμο - πρότυπο, με πλήρη και καλλυμένο από υπαλλήλους οργανισμό, ένα δήμο που θα μπορούσε να έχει προσφέρει και να προσφέρει πολλά στους δημότες της περιοχής.
Τα πληθυσμιακά δεδομένα της περιοχής μας δεν ήταν απαγορευτικά για να δημιουργηθεί το 1997 ένας "Καποδιστριακός" δήμος. Αυτό ζήτησαν οι δημότες του τόπου τότε και αυτό έγινε αρχικά αποδεκτό από την κυβέρνηση, αφού ήταν πλήρως συμβατό με τα όσα προέβλεπε το σχέδιο "Καποδίστριας". Όμως μετά από μικροκομματικές και ψηφοθηρικές παρεμβάσεις ο δήμος αυτός δεν έγινε ποτέ και ενταχθήκαμε στο Δήμο Νεάπολης.

Η απόφαση αυτή της τότε κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε και αποτελεί την αιτία της αναπτυξιακής υστέρησης του τόπου μας όλα αυτά τα χρόνια.

Σε άλλα μέρη του νομού, όπου οι κομματικές συγκηρίες και οι πιέσεις ήταν διαφορετικές, δημιουργήθηκαν αντίστοιχοι δήμοι, που μπόρεσαν να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες και τουλάχιστον κατάφεραν να κρατήσουν την ανάπτυξη των περιοχών τους σε ανοδικά επίπεδα.
Ένας τέτοιος δήμος είναι του Μακρύ Γιαλού.
'Eχει σήμερα περίπου 4.000 κατοίκους και όπως αναφέρει το σχετικό ψήφισμα των φορέων της περιοχής "παρά τις σημαντικές ελλείψεις που είχε στο ξεκίνημά του, κατάφερε να προχωρήσει και να εξελιχθεί. Μπόρεσε να υποστηρίξει, να προωθήσει και να δρομολογήσει μεγάλα έργα και να κάνει σημαντικές παρεμβάσεις".
Το ψήφισμα των φορέων της περιοχής του Δήμου Μακρύ Γιαλού που ζητούν τη διατήρηση του Δήμου και μετά τον "Καλλικράτη" δίνει αρκετά στοιχεία σχετικά με το ποια είναι η πορεία και η κατάσταση του δήμου αυτού σήμερα:
"-Ο Δήμος Μακρύ Γιαλού δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και εκκρεμότητες. Κάτι τέτοιο έχει σαν αποτέλεσμα να μπορεί να επενδύει στην ανάπτυξη του τόπου με γοργούς ρυθμούς σε αντίθεση με άλλους δήμους, που όντας χρεωμένοι και φορτωμένοι με διαχρονικάλειτουργικά προβλήματα περιορίζουν στο ελάχιστο τις αναπτυξιακές τους δυνατότητες.
- Δημιούργησε Δημοτικές Επιχειρήσεις, τη ΔΕΥΑ Μακρύ Γιαλού και τη Δημοτική Επιχείρηση Κοινωφελούς Χαρακτήρα, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο Δήμος αναπτύσσεται προοδευτικά χωρίς να στερεί από τους δημότες του υποδομές που υπάρχουν σε αστικά κέντρα.
- Έχει δρομολογήσει μεγάλα έργα, όπως το Σχέδιο Πόλης, το Βιολογικό Καθαρισμό, το Αλιευτικό Καταφύγιο, το ΣΧΟΟΑΠ, το Αστυνομικό Μέγαρο, το Κέντρο Υγείας, το Φράγμα Λιθινών, έργα που με την υλοποίησή τους θα αλλάξουν την εικόνα του δήμου Μακρύ Γιαλού και θα συμβάλουν στην αστική διαμόρφωσή του.
- Διαθέτει εκπαιδευτικές μονάδες όπως Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσιο, Λύκειο, τα οποία αποδεικνύουν την πληθυσμιακή ανάπτυξη που υπάρχει, ενώ στην περιοχή του δραστηριοποιούνται και υπηρεσίες, όπως Ταχυδρομείο, Τράπεζες, Αστυνομία καθώς και τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα μαρτυρούν την πρόοδο και την ανάπτυξη που συντελείται τα τελευταία χρόνια.
- Λόγω των γεωγραφικών του χαρακτηριστικών διακρίνεται για τον έντονο τουριστικό χαρακτήρα του. Γίνεται πόλος έλξης τουριστών από χώρες όλου του κόσμου και αυτό απαιτεί σχεδιασμό και δράσεις και την υποστήριξη αυτού του τομέα.
- Χαρακτηρίζεται από μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον ειδικά στον τομέα των τουριστικών υποδομών, αφού τελευταία έχουν κατασκευαστεί μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και έχουν ανοίξει πολλές επιχειρήσεις."
- Συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά αγροτικών εκτάσεων πράγμα που δημιουργεί την ανάγκη για την εντατική υποστήριξη του αγροτικού τομέα με υποδομές και έργα.
- Είναι ένας παραλιακός Δήμος, που παρουσιάζει πληθυσμιακές διακυμάνσεις και αποκλίσεις με αυξητικές τάσεις από την τελευταία απογραφή του 2000 όσον αφορά τον αριθμό των κατοίκων λόγω της ύπαρξης πολλών δεύτερων εποχικών κατοικιών.
- Συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά οικονομικών μεταναστών και κατοίκων από άλλες χώρες, οι οποίοι εργάζονται στην περιοχή και αναπτύσσουν επιχειρηματικές δράσεις.
Μπορούμε λοιπόν όλοι να φανταστούμε ποια θα ήταν η εικόνα της περιοχή μας σήμερα αν πριν από δεκατρία χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν ακύρωνε τη δημιουργία του Δήμου Βραχασίου. Αυτή η κυβέρνηση και αυτό το κόμμα έχει την κύρια ευθύνη για το αναπτυξιακό έλλειμμα της περιοχή μας τα τελευταία 15 χρόνια.