30 Σεπ 2008

Διαστέβλωση της πραγματικότητας

Στο ιστολόγιο του συγχωριανού μου venceremos διάβασα ένα κομμάτι από το Ριζοσπάστη που καταγγέλει τον Συνασπισμό για διγλωσσία στο θέμα της καταγγελίας της επένδυσης στο Κάβο Σίδερο της Σητείας μέσω του ιδρύματος 'Παναγία Ακρωτηριανή" σε έκταση της μονής Τοπλού. Στο άρθρο του "Ρ" απομονώνεται τμήμα από άρθρο του νομαρχιακού συμβούλου και στελέχους του ΣΥΝ Αντώνη Ανηψητάκη και επιχειρείται να παρουσιαστεί ως υποστηρικτής της επένδυσης. Αυτό βέβαια καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα αφού ο Αντώνης Ανηψητάκης υπήρξε από τουτς πρώτους που κατήγγειλαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης και εδώ και χρόνια πρωστοτατεί στην ανάδειξη του θέματος μέσα από την οικολογική ομάδα Σητείας και από το νομαρχιακό συμβούλιο. Δεν έχω καμιά σχέση με το Συνασπισμό, αλλά αυτή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας από το Ριζοσπάστη με εκνεύρισε αφάνταστα. Νομίζω ότι όσο στο ΚΚΕ τα βλέπουν όλα μέσα από πρίσμα του αντισυνασπιστικού τους μένους, τόσο και περισσότεροι πολίτες θα τους γυρίζουν την πλάτη. Για του λόγου το αληθές, παραθέτω μια σειρά από κείμενα από την ιστοσελία του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού 104.4:

Συνέντευξη Οικολογικής Ομάδας Σητείας

29 Σεπ 2008

Πορτραίτα ...αγριοκάτσικων

Ψάχνοντας στον υπολογιστή μου, βρήκα μερικές πολύ ενδιαφέρουσες παλιότερες φωτογραφίες με αγριοκάτσικα, που τις είχα τραβήξει στον παραλιακό δρόμο Μιλάτου - Σισίου. Μου έκαναν εντύπωση αρκετά...πορτραίτα αγριοκάτσικων και ξεχώρισα κάποια:











28 Σεπ 2008

Απόφαση του Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ


ΑΠΟΦΑΣΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 19/9/08

1. Προκήρυξη 12ου Συνεδρίου ΠΟΕΔΗΝ

Το Γ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα την προκήρυξη του 12ου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ από 10-13 Φεβρουαρίου 2009. Την πρώτη μέρα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί καταστατικό συνέδριο για την εναρμόνιση του καταστατικού μας με το καταστατικό της ΑΔΕΔΥ.

2. Απολογισμός

Το Δίμηνο Μαίου – Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ με αιχμή του δόρατος τα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε στα συναρμόδια Υπουργεία πρόταση για ένταξη των επαγγελμάτων υγείας στα ΒΑΕ. Η κυβέρνηση μας απάντησε πως θα αντιμετωπισθεί στις γενικότερες ρυθμίσεις με επέκταση του κανονισμού βαρέων του ΙΚΑ και στο Δημόσιο.

Η αναθεώρηση όμως του κανονισμού του ΙΚΑ από την επιτροπή Μπεχράκη ουσιαστικά αποχαρακτηρίζει τα επαγγέλματα υγείας, υποβαθμίζοντας την ανθυγιεινότητα αλλά και τα ωφελήματα. Όλοι οι υγειονομικοί αποκλείονται από συνταξιοδοτικό όφελος σε αντίθεση με την πρόταση της ΠΟΕΔΗΝ. (Το πόρισμα είναι στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΔΗΝ).

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ
οι εργαζόμενοι σε υγεία πρόνοια θα έχουμε απώλειες και το 2008. Οι αυξήσεις σε 2 δόσεις είναι ύψους 3,2% όταν ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμούς που υπερβαίνουν το 4,5%. Η καταβολή της δεύτερης δόσεις από τα 105€, ύψους 35€ από 1/1/2008 εξανεμίσθηκαν από τις κρατήσεις υπέρ των ταμείων για το επίδομα των 176€ το οποίο δεν μας καταβάλετε.

Η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας έχει ως αποτέλεσμα την υπερφορολόγηση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις.

Η συμμετοχή των μισθωτών και συνταξιούχων αυξήθηκε από το 42% στο 50% των φορολογικών εσόδων την τελευταία τετραετία.

Το νέο Μισθολόγιο καρκινοβατεί και από το 2006 ο πρωθυπουργός το έχει εξαγγείλει για πολλοστή φορά. Στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ στις αρχές Σεπτέμβρη το συνέδεσε με το συνταξιοδοτικό των Δημοσίων υπαλλήλων.

Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια εξανεμίζουν τα πενιχρά μας εισοδήματα. Η νέα φοροεπιδρομή δεν εξαιρεί τους εργαζόμενους σε αντίθεση με αυτά που διακηρύττει το ΥΠΕΘΟ.

-Η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας
-Τεκμήρια διαβίωσης
- Αύξηση διοδίων κατά 40%
- Αύξηση τελών κυκλοφορίας κατά 20%
- Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας με κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας
- Λογαριασμοί ΔΕΚΟ
- Πολιτική για το φάρμακο με αύξηση της συμμετοχής του πολίτη
- Περιστολή κοινωνικών δαπανών σε Υγεία – Παιδεία (κοινωνικός μισθός)
Τα παραπάνω μέτρα θίγουν ασφαλώς και εμάς τους εργαζόμενους σε Υγεία – Πρόνοια.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.
Η δυσχέρεια στην ψήφιση του Ασφαλιστικού, την άνοιξη λόγω των μεγάλων κινητοποιήσεων, οδήγησε την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια διαίρει και βασίλευε, αφήνοντας για αργότερα τις ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Όπως σας προαναφέραμε η κυβέρνηση το συνδέει με το άνοιγμα του διαλόγου για το Μισθολόγιο.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Το ίδιο το Υπουργείο Υγείας πλέον παραδέχεται ότι την τετραετία 2004 – 2007 έχουμε μείωση του προσωπικού. Ομιλεί για 14.000 που πέρασαν την πόρτα του ΕΣΥ και όχι για μόνιμους υπαλλήλους. Εξ’ αυτών οι 4.000 είναι μόνιμοι, ενώ οι 10.000 με ελαστικές μορφές απασχόλησης (STAGE – ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ – ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ – ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ – ΕΛΑΠΙ κ.α.)

Την ίδια περίοδο έχουν συνταξιοδοτηθεί ως το Α’ εξάμηνο του 2008 7.500 εργαζόμενοι.

Την καταστροφική πολιτική απαξίωσης και διάλυσης του ΕΣΥ ολοκλήρωσαν με τις μετατάξεις μέσω κώδικα που είχε ως αποτέλεσμα την φυγή υπαλλήλων από το ΕΣΥ αλλά και την μετάταξη από Νοσηλευτικό και Παραϊατρικό προσωπικό σε Διοικητικό εντός και εκτός ΕΣΥ.

Οι προτάσεις μας για αναθεώρηση του προσοντολογίου έχουν πάει στον κάλαθο των αχρήστων καθώς η κυβέρνηση έχει στήσει ρουσφετολογικό μηχανισμό για την εξυπηρέτηση ημέτερων.
Οι μετατάξεις από ΝΠΙΔ εποπτευόμενα από το ΥΥΚΑ συνεχίζονται προς τα ΝΠΔΔ και το υπουργείο παρακάμπτοντας το ΕΣΥ.
Οι Δημόσιες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας υποβαθμίζονται, διαλύονται και ο ιδιωτικός τομέας αναπτύσσεται ραγδαία αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Το Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε:
- Ενημερωτικές περιοδείες σε Περιφέρεια και κέντρο για την ενημέρωση των εργαζομένων και την ενεργοποίηση των σωματείων – μελών μας.
- Συμμετοχή και κοινός προγραμματισμός όπου είναι εφικτός σε αντίστοιχες περιοδείες που έχει αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ.
- 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση με ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ για το β΄ 15πενθήμερο του Οκτώβρη (πιθανή ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΗ) με αιτήματα:

- Δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ
- Χρηματοδότηση
- Μισθολογικά
– Συνταξιοδοτικά
- Ένταξη στα ΒΑΕ,
- Προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού

24 Σεπ 2008

Λυράκια και μαντολίνα

Χθες, Δευτέρα 23/9ου, ο δάσκαλος της Κρητικής μουσικής στην πόλη Δημήτρης Θραψανιώτης παρουσίασε σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση τη δουλειά των μικρών μαθητών του. Η συναυλία έγινε στο χώρο της λίμνης του Αγίου Νικολάου και την παρακολούθησε πολύς κόσμος. Όλοι όσοι βρεθήκαμε εκεί θαυμάσαμε τη δύσκολη δουλειά που γίνεται από το δάσκαλο και τους μικρούς μαθητές του, που είχαν ηλικία από 5 έως 15 έτη.

λυράκια και μαντολίνα


ο χώρος της συναυλίας


...ακριβώς στην όχθη της λίμνης


στιγμές δημιουργίας


ο δάσκαλος Δημ. Θραψανιώτης με ένα μαθητή του, τον Κωσταντίνο


Η μικρή Εμμανουέλα ...κουράστηκε κάπως

23 Σεπ 2008

Κυριακάτικη βόλτα στη λίμνη Αγίου Νικολάου

Την Κυριακή που μας πέρασε, βρήκα την ευκαιρία για μια πρωϊνή βόλτα στη Λίμνη του Αγίου Νικολάου, της πόλης στην οποία πλέον μένω.

Η λιμνοθάλασσα αυτή ονομάζεται Βουλισμένη και είναι μια μικρή - πρώην γλυκιά λίμνη , που συνδέθηκε με τη θάλασσα με κανάλι που ανοίχτηκε το 1870.

Έχει διάμετρο 137 μέτρα και βάθος 64.

Σύμφωνα με μύθο, η Θεά Αθηνά (ή/και η Άρτεμις) λουζόταν σε αυτήν.

Αναφέρεται ότι μέλη του γερμανικού στρατού κατά την υποχώρησή τους από την περιοχή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έριξαν μέρος του οπλισμού τους και των οχημάτων τους στη λίμνη.

Τοπικός μύθος αναφέρει ότι η λίμνη δεν έχει πυθμένα. Η άποψη αυτή πιθανόν βασίζεται στο δυσανάλογα μεγάλο της βάθος σε σχέση με την επιφάνειά της ή/και σε διαταραχές στην επιφάνεια ή και την στάθμη του νερού που παρατήρησαν οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια του σεισμού της Σαντορίνης το 1956. Για αυτό το λόγο εικάζεται πως υπάρχει γεωλογική σχέση των δύο θέσεων, αλλά επιστημονικές έρευνες επί του θέματος δεν είναι ακόμα γνωστές.
Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από τη wikipedia.

Η λίμνη αποτελεί ένα από τα βασικά αξιοθέατα της πόλης μας και γι΄ αυτό οι άνθρωποι του Δήμου Αγίου Νικολάου την έχουν προσέξει, με διακριτικά έργα διαμόρφωσης και την διατηρούν καθαρή, τόσο στην επιφάνεια, όσο και στις όχθες της.

Ορίστε λοιπόν μερικές από τις φωτογραφίες που τράβηξα το πρωί της Κυριακής:


εικόνα της λίμνης απ΄το παρκάκι που βρίσκεται λίγο ψηλότερα, στη βορειοδυτική πλευρά


...και μια πιο κοντινή


η δυτική, κάπως απόκρυμνη, πλευρά, με τα ...σπιτάκια για τις πάπιες

η ανατολική πλευρά, διακρίνεται το ξενοδοχείο du lac και στο βάθος ο κόλπος του Μεραμβέλλου και τα στειακά βουνά



εικόνα της λίμνης από το μυχό της


οι περισσότερες βαρκες ανήκουν στους ερασιτέχνες ψαράδες της πόλης


παλιά αλλά καλοδιατηρημένη αποθήκη των ψαράδων στη βόρεια όχθη της λίμνης


η φιλενάδα μας σκέφτηκε να μεταναστεύσει στη Νάξο


...αλλά τελικά προτίμησε να κάνει παρέα με το Κατινάκι

20 Σεπ 2008

Βράβευση αναπαλαιώσεων σε Βραχάσι και Μίλατο

Σε παλαιότερη εγγραφή είχα ασχοληθεί με το θέμα των παλιών σπιτιών του χωριού μου που ανακαινίζονται, κυρίως από ξένους, με πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα. Η Κοινότητα Βραχασίου, με τη συμβολή του πανεπιστημιακού Βασίλη Φθενάκη, προχώρησε στην απονομή βραβείων για τα πιο επιτυχώς ανακαινισμένα σπίτια. Παραθέτω παρακάτω το σχετικό δελτίο τύπου της Κοινότητας. Σίγουρα πρόκειται για μια πολλή καλή πρωτοβουλία.

Αυτό που θέλω να επισημάνω από την πλευρά μου είναι ότι το κράτος πρέπει να προβεί το συντομότερο δυνατόν στη χρηματοδότιση υλοποίησης των μελετών που έχει ετοιμάσει η Κοινότητα Βραχασίου για εκτεταμένες πλακοστρώσεις στα δύο αυτά χωριά, τα οποία οποία μπορούν να γίνουν πρότυπο παραδοσιακών οικισμών για τα δεδομένα της Κρήτης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Κοινότητα Βραχασίου πιστεύοντας στην ανάγκη της ποιότητας του οικιστικού περιβάλλοντος και στην προσπάθεια ανάδειξης της αρχιτεκτονικής παραγωγής του τόπου και θέλοντας να δώσει ένα κίνητρο στους δημότες των παραδοσιακών οικισμών Βραχασίου και Μιλάτου για να αποκαταστήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παλαιά παραδοσιακά σπίτια, οργάνωσε διαγωνισμό για το καλύτερο έργο ανάπλασης - ανακαίνισης κτιρίων.

Κριτήρια βράβευσης αποτέλεσαν, ο σεβασμός στην αυθεντική δομή του κτιρίου, στην επικρατούσα κτιριοδομική παράδοση και στο άμεσο οικιστικό περιβάλλον, η εναρμόνιση με τα μεγέθη της γειτονιάς, η ανταπόκριση στις σύγχρονες τάσεις για την ανακαίνιση και συντήρηση παλαιών κτιρίων και η δημιουργική χρήση των νέων υλικών και των σύγχρονων τρόπων κατασκευής.
Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 10 το πρωί, η επιτροπή βράβευσης που αποτελούνταν από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βραχασίου Δημήτρη Κυριακάκη, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλάτου Βαγγελιώ Λαυρεντάκη, τον Πολιτικό Μηχανικό της Κοινότητας Βραχασίου Σταύρο Καρυωτάκη και τον γνωστό Αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρό ως εκπρόσωπο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Λασιθίου, περιηγήθηκε στο Βραχάσι και στην Μίλατο.

Στο Βραχάσι

Ύστερα από την εξέταση των αιτήσεων, αλλά και των κτιρίων που πρότειναν οι εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων της Κοινότητας, το έπαθλο των 1.000€ για τον οικισμό Βραχασίου απονεμήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Πνεύματος και Σοφίας, καθώς η επιτροπή έκρινε ότι έγινε μια εξαιρετική προσπάθεια αποκατάστασης των όψεών της με την ανάδειξη της καλά επεξεργασμένης λιθοδομής η οποία παλαιότερα ήταν καλυμμένη με επίχρισμα. Με τη σημερινή της μορφή η εκκλησία αναδεικνύει συνολικά την ευρύτερη περιοχή του οικισμού και αποτελεί ευνοϊκό πρότυπο για τους κατοίκους της Κοινότητας στις περιπτώσεις που θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν εργασίες αποκατάστασης σε δικά τους κτίσματα.

Στη Μίλατο

Στον οικισμό της Μιλάτου, η επιτροπή έκρινε ότι το βραβείο των 1.000€ έπρεπε να μοιραστεί σε δύο ανακαινισμένα κτίσματα τα οποία ξεχώριζαν από τη φανερή και σχολαστική προσπάθεια που κατέβαλαν οι ιδιοκτήτες τους για την αποκατάσταση, τη συντήρηση και την εναρμόνισή τους με τη γειτονιά και την κλίμακα του οικιστικού περιβάλλοντος. Τα δύο αυτά κτίσματα ανήκουν: Το πρώτο στον κ. Μανόλη Ανδρουλάκη (Στρατολόγος) και το δεύτερο στον κ. Μάρκο Μπεζάνοβιτς ο οποίος είναι Ολλανδός υπήκοος.


Η απονομή των βραβείων έγινε το απόγευμα της ίδιας μέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινότητας Βραχασίου, όπου η επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και μετά ακολούθησε συζήτηση για τον τρόπο αξιολόγησης, για τις συμμετοχές που κρίθηκαν από την επιτροπή, για τα κριτήρια βράβευσης και για την καλύτερη διοργάνωση του διαγωνισμού τον επόμενο χρόνο, όπου θα περιλαμβάνεται και η κατηγορία βράβευσης νεόδμητων κατοικιών.
Η Κοινότητα Βραχασίου ευχαριστεί θερμά τον συνδημότη της Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Βασίλειο Φθενάκη, στον οποίο ανήκει η πατρότητα της ιδέας και η χρηματοδότηση του βραβείου.

18 Σεπ 2008

Εικόνες από τον "Θαλασσόκοσμο"

Φέτος το Σάββατο του Λαζάρου 19/4/08 κατά τη διάρκεια ημερήσιας εκδρομής επισκεφθήκαμε με τον πολιτιστικό σύλλογο Μιλάτου το ενυδρείο τουΕΛΚΕΘΕ "Θαλασσόκοσμος" στην παλιά αμερικάνικη βάση Γουρνών κοντά στο Ηράκλειο. Το θέαμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό και ιδού μερικές φωτογραφίες που τραβήξαμε εκείνη την ημέρα:

ένα αξιαγάπητο γουρουνόψαρο

"ετοιμοπόλεμος" αστακός

...μεγάλο κι΄εντυπωσιακό

μια πανέμορφη μεσογειακή χελώνα

σμέρνα που προκαλεί ...φόβο

και δυο τροπικά ψαράκια

12 Σεπ 2008

Σημαίες Κρητικών Επαναστασεων

Σε παλαιότερη μου εγγραφή είχα παρουσιάσει δύο σημαίες Κρητικών επαναστάσεων με την επιγραφή "Ένωσις ή Θάνατος" που δείχνουν ότι οι Κρητικοί πολέμησαν τόσο επίμονα με στόχο όχι απλά την ελευθερία τους, αλλά την ένωση με την πατρίδα, την Ελλάδα. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα τρεις ακόμα ιστορικές σημαίες, δύο από την επανάσταση του 1866 και μία από την επανάσταση του 1878:


10 Σεπ 2008

ηλιοβασίλεμα στη Μίλατο

Πολλά μέρη στην όμορφη χώρα μας φημίζονται για το ηλιοβασίλεμα τους, όπως π.χ. η Οία στη Σαντορίνη. Νομίζω όμως ότι και το χωριό μου δεν πάει πίσω, με τα συννεφιασμένα ηλιοβασίλέματα του!!!

8 Σεπ 2008

Διαγραφή δημοσίευσης

Την Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008 ανέβασα δημοσίευση σχετικά με περιστατικό στο χώρο στον οποίο εργάζομαι, στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, αναδημοσιεύοντας τμήμα εγγραφής από το ιστολόγιο του Μιχάλη Βασιλάκη και δίνοντας υπερσύνδεσμο (link) προς αυτή τη δημοσίευση. Αυτό το έκανα γιατί θεώρησα ότι η συγκεκριμένη δημοσίευση του Βασιλάκη δεν θίγει κανένα πρόσωπο αφού είναι γενικόλογη και δεν αφήνει περιθώρεια ούτε καν να υποθέσει κάποιος ποια πρόσωπα έχουν εμπλακεί στα συγκεκριμένα περιστατικά. Αυτό εξακολουθώ να το πιστεύω.

Από τρίτους έμαθα ότι η δημοσίευση αυτή έχει ενοχλήσει κάποιους έντονα αφού θεωρούν ότι τους στοχοποιεί. Από σέβασμό στην ατομική ευαισθησία προσώπων με τα οποία έχουμε βρεθεί να εργαζόμαστε στον ίδιο χώρο αποφάσισα να διαγράψω τη συγκεκριμένη δημοσίευση, έτσι ώστε να μην υπάρχει πλέον στο ιστολόγιο μου και να αφαιρέσω τον υπερσυνδεσμο (link) προς το επίμαχο ποστ του Μιχάλη Βασιλάκη.