18 Μαρ 2008

Τριανταφυλλάκι


Μαχαίρι με χρυσή λαβή και κοφτερή λεπίδα
Ότι ποτέ δεν είχα δει σε σένανε το είδα
Βρήκα τ’ αθάνατο νερό και τώρα δεν το χάνω
Και απ’ τα χειλάκια σου θα πιω ποτέ να μην πεθάνω
Για σένα λέω

Ψηλά στου Ολύμπου την κορφή δε λιώσανε τα χιόνια
Για τη γλυκιά σου τη μορφή μου τραγουδούν τ’ αηδόνια
Τριανταφυλλάκι ζηλευτό που κρύβεις το αγκάθι
Αχ όποιος δε σε μύρισε έχει πολλά να μάθει
Για σένα λέω

Ζωή μου τέλος μου κι αρχή κανένας δεν το ξέρει
Πρόλαβα κι έκανα ευχή σαν έπεφτε τ’ αστέρι
Πες το κι εσύ πως μ’ αγαπάς και κόμπο θα το δέσω
Και στη φωτιά για χάρη σου ματάκια μου θα πέσω
Για σένα λέω

14 Μαρ 2008

Βαρέα και Ανθυγιεινά

Μέσα στον απεργειακό πυρετό των ημερών γίνεται λόγος για την ένταξη των εργαζόμενων στην καθαριότητα των δήμων στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αίτημα απολύτως λογικό. Ελάχιστα όμως ακούγονται για την ανάγκη ένταξης και των νοσηλευτών του δημοσίου στην κατηγορία αυτή. Στην περίπτωση μας υπάρχει ο απόλυτος παραλογισμός. Οι νοσηλευτές του ιδιωτικού τομέα είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ αυτοί του δημόσιου δεν είναι.

Εγώ εργάστηκα στο χειρουργείο του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου την περίοδο 2001-2003 ως νοσηλευτής ΤΕ με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου και είμουν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ στην κατηγορία του Βαρέων και ανθυγιεινών. Το 2007 επαναπροσλήφθηκα, ως μόνιμοςμε σύμβαση δημοσίου δικαίου, τοποθετήθηκα και εργάζομαι στην ίδια ακριβώς θέση (ως νοσηλευτής ΤΕ στο χειρουργείο) χωρίς όμως πλέον βαρέα και ανθυγιεινά. Δεν υπάρχει καμιά σοβαρή δικαιολογια γι΄ αυτόν τον παραλογισμό.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μια από τις καλύτερες και παλαιότερες συναδέλφους τρυπήθηκε κατά τη διάρκεια χειρουργείου με ματωμένο νυστέρι από ασθενή που πάσχει από ηπατίτιδα c. Σε ένα μήνα θα υποβληθεί σε ειδική εξέταση αίματος για να διαπιστωθεί αν έχει προσβληθεί από την ασθένεια. Ακόμα και αν η εξέταση είναι αρνητική, φανταστείτε το άγχος και την αγωνία αυτης της εργαζόμενης μέχρι τότε. Τέτοια περιστατικά δυστυχώς είναι συνηθισμένα στον κλάδο μας, το κράτος όμως κλείνει τα μάτια και αρνείται να αναγνωρίσει το αυτονόητο.

10 Μαρ 2008

χαλαρή δευτέρα

αργία σήμερα, ημέρα ήρεμη, με καθυστερημένο ξύπνημα και χουζούρεμα πριν τη βόλτα. Ταιριάζει με τη μέρα η χαλαρή pop μουσική των roxette:7 Μαρ 2008

άνοιξη

Ημερολογιακά, μαζί με τον Μάρτιο ήρθε και η άνοιξη. Στην πράξη, η άνοιξη έχει έρθει και στη φύση της περιοχής μας, αφού έχει αρχίσει η ανθοφορία πολλών δέντρων και λουλουδιών, κυρίως βέβαια των αμυγδαλιών και των βάτων. Οι περίπατοι γύρω από τα χωριά μας είναι ξεχωριστές εμπειρίες αυτήν την εποχή. Η ομορφιά των ανθών, το ασταμάτητο κελάϊδισμα των πουλιών, η γλυκιά ζεστασιά της λιακάδας, αποτελούν τους καλύτερους σύντροφους για πολύωρες περιπλανήσεις -με ή χωρίς ανθρώπινη συντροφιά- στους πρόποδες του Αναύλοχου και της Σελένας. Ιδού κάποιες φωτογραφίες από ορισμένους πρόσφατους περιπάτους μου:

2 Μαρ 2008

μια διαφορετική διαμάχη για όνομα

Λοιπόν, εδώ στην Κρήτη πάντα γίνονται ενδιαφέροντα πράγματα. Ενώ όλοι στην Ελλάδα ασχολούνται με το όνομα της Μακεδονίας, εδώ στην Κρήτη όλοι ασχολούνται με το όνομα του ...Αρκαλοχωρίου.


Πιο συγκεκριμένα: Το Αρκαλοχώρι είναι μια από τις μεγαλύτερες κωμοπόλεις (ίσως και πόλη) του νομού Ηρακλείου και είναι έδρα του ομόνυμου δήμου. Ο δήμαρχος Αρκαλοχωρίου κ. Γιαννόπουλος θεώρησε ότι το όνομα "Αρκαλοχώρι" λειτουργεί αρνητικά για την ανάπτυξη της περιοχής αφού παραπέμπει σε χωριό (όπως π.χ. αλεποχώρι). Έτσι ξεκίνησε τη διαδικασία αλλαγής ονόματος της κωμόπολης και πρότεινε μάλιστα 5 εναλλακτικά (όπως η πρόταση νίμιτς).

Πολίτες όμως της περιοχής διαφωνούν με την πρόταση του δημάρχου και ζητούν τη διατήρηση του ιστορικού ονόματος (Αρκαλοχώρι), διοργανώνοντας εκδηλώσεις και συλλέγοντας υπογραφές.

Η υπόθεση έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Κρήτης και μπορούμε να πούμε ότι επισκιάζει ακόμα και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων!

1 Μαρ 2008

Σαν σήμερα, πριν δύο χρόνια

Σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια κάτι πολύ σημαντικό έγινε για την περιοχή μας:

From: The Hellenic Radio (ERA)

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση - Ένταση για τον "Καποδίστρια"

1/3/2006 7:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/3/2006 1:24:59 μμ)

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή η τροπολογία βάσει της οποίας αυτονομούνται από τον " Καποδίστρια" οι κοινότητες Βραχασίου, Ζωνιανών, Μιλάτου και Τσαριτσάνης. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους και το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από την αίθουσα του Κοινοβουλίου, κάνοντας λόγο γι α πρόχειρη και πελατειακή τροπολογία και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι απαξιώνει τον "Καποδίστρια". "Το ΠΑΣΟΚ αποχωρεί γιατί φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες του", απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, κάνοντας λόγο για τακτική Πόντιου Πιλάτου. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλάκος εξέφρασε τη συμφωνία του κόμματός του με την εν λόγω ρύθμιση, αλλά και με το αίτημα των υπόλοιπων κοινοτήτων για αυτονόμηση. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, είπε ότι η συνένωση είναι ορθή, όχι, όμως, χωρίς την θέληση των ενδιαφερόμενων και κάλεσε την Κυβέρνηση να κάνει τοπικά δημοψηφίσματα και να φέρει άμεσα σχέδιο νόμου για συνολική διόρθωση του διοικητικού μοντέλου. Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση της προεκλογική της δ έσμευσης, ενώ διευκρίνισε ότι, δεν γνωρίζει αν στο μέλλον υποβληθούν και άλλες τροπολογίες εξαίρεσης από τον "Καποδίστρια".

Και μερικές φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς: