20 Σεπ 2008

Βράβευση αναπαλαιώσεων σε Βραχάσι και Μίλατο

Σε παλαιότερη εγγραφή είχα ασχοληθεί με το θέμα των παλιών σπιτιών του χωριού μου που ανακαινίζονται, κυρίως από ξένους, με πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα. Η Κοινότητα Βραχασίου, με τη συμβολή του πανεπιστημιακού Βασίλη Φθενάκη, προχώρησε στην απονομή βραβείων για τα πιο επιτυχώς ανακαινισμένα σπίτια. Παραθέτω παρακάτω το σχετικό δελτίο τύπου της Κοινότητας. Σίγουρα πρόκειται για μια πολλή καλή πρωτοβουλία.

Αυτό που θέλω να επισημάνω από την πλευρά μου είναι ότι το κράτος πρέπει να προβεί το συντομότερο δυνατόν στη χρηματοδότιση υλοποίησης των μελετών που έχει ετοιμάσει η Κοινότητα Βραχασίου για εκτεταμένες πλακοστρώσεις στα δύο αυτά χωριά, τα οποία οποία μπορούν να γίνουν πρότυπο παραδοσιακών οικισμών για τα δεδομένα της Κρήτης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Κοινότητα Βραχασίου πιστεύοντας στην ανάγκη της ποιότητας του οικιστικού περιβάλλοντος και στην προσπάθεια ανάδειξης της αρχιτεκτονικής παραγωγής του τόπου και θέλοντας να δώσει ένα κίνητρο στους δημότες των παραδοσιακών οικισμών Βραχασίου και Μιλάτου για να αποκαταστήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παλαιά παραδοσιακά σπίτια, οργάνωσε διαγωνισμό για το καλύτερο έργο ανάπλασης - ανακαίνισης κτιρίων.

Κριτήρια βράβευσης αποτέλεσαν, ο σεβασμός στην αυθεντική δομή του κτιρίου, στην επικρατούσα κτιριοδομική παράδοση και στο άμεσο οικιστικό περιβάλλον, η εναρμόνιση με τα μεγέθη της γειτονιάς, η ανταπόκριση στις σύγχρονες τάσεις για την ανακαίνιση και συντήρηση παλαιών κτιρίων και η δημιουργική χρήση των νέων υλικών και των σύγχρονων τρόπων κατασκευής.
Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 10 το πρωί, η επιτροπή βράβευσης που αποτελούνταν από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βραχασίου Δημήτρη Κυριακάκη, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλάτου Βαγγελιώ Λαυρεντάκη, τον Πολιτικό Μηχανικό της Κοινότητας Βραχασίου Σταύρο Καρυωτάκη και τον γνωστό Αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρό ως εκπρόσωπο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Λασιθίου, περιηγήθηκε στο Βραχάσι και στην Μίλατο.

Στο Βραχάσι

Ύστερα από την εξέταση των αιτήσεων, αλλά και των κτιρίων που πρότειναν οι εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων της Κοινότητας, το έπαθλο των 1.000€ για τον οικισμό Βραχασίου απονεμήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Πνεύματος και Σοφίας, καθώς η επιτροπή έκρινε ότι έγινε μια εξαιρετική προσπάθεια αποκατάστασης των όψεών της με την ανάδειξη της καλά επεξεργασμένης λιθοδομής η οποία παλαιότερα ήταν καλυμμένη με επίχρισμα. Με τη σημερινή της μορφή η εκκλησία αναδεικνύει συνολικά την ευρύτερη περιοχή του οικισμού και αποτελεί ευνοϊκό πρότυπο για τους κατοίκους της Κοινότητας στις περιπτώσεις που θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν εργασίες αποκατάστασης σε δικά τους κτίσματα.

Στη Μίλατο

Στον οικισμό της Μιλάτου, η επιτροπή έκρινε ότι το βραβείο των 1.000€ έπρεπε να μοιραστεί σε δύο ανακαινισμένα κτίσματα τα οποία ξεχώριζαν από τη φανερή και σχολαστική προσπάθεια που κατέβαλαν οι ιδιοκτήτες τους για την αποκατάσταση, τη συντήρηση και την εναρμόνισή τους με τη γειτονιά και την κλίμακα του οικιστικού περιβάλλοντος. Τα δύο αυτά κτίσματα ανήκουν: Το πρώτο στον κ. Μανόλη Ανδρουλάκη (Στρατολόγος) και το δεύτερο στον κ. Μάρκο Μπεζάνοβιτς ο οποίος είναι Ολλανδός υπήκοος.


Η απονομή των βραβείων έγινε το απόγευμα της ίδιας μέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινότητας Βραχασίου, όπου η επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και μετά ακολούθησε συζήτηση για τον τρόπο αξιολόγησης, για τις συμμετοχές που κρίθηκαν από την επιτροπή, για τα κριτήρια βράβευσης και για την καλύτερη διοργάνωση του διαγωνισμού τον επόμενο χρόνο, όπου θα περιλαμβάνεται και η κατηγορία βράβευσης νεόδμητων κατοικιών.
Η Κοινότητα Βραχασίου ευχαριστεί θερμά τον συνδημότη της Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Βασίλειο Φθενάκη, στον οποίο ανήκει η πατρότητα της ιδέας και η χρηματοδότηση του βραβείου.