25 Ιουν 2007

η Ελευθεροτυπία χρησιμοποιεί τον όρο "ιδιωτική παραλία"

Στη σελίδα 176 του περιοδικού Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας στις 17/6/07, υπάρχει παρουσίαση του ξενοδοχείου που βρίσκεται στο χωριό μου και αναφέρεται επί λέξει: "Χτισμένο επάνω σε δύο λόφους, δίπλα σε μια ιδιωτική πραλία, το Minos Imperial περιβάλλεται από 70.000 τ.μ. πρασίνου".

Υποθέτω βέβαια ότι ο όρος "ιδιωτική παραλία" αποτελεί συνταγματική καινοτυπία των 4 συντακτών του περιοδικού που υπογράφουν το συγκεκριμένο θέμα με τον τίτλο "best hotels".

Υ.Γ. για τα "70.000 τ.μ. πρασίνου" που περιβάλλουν το ξενοδοχείο και για τη μεταχείρηση που έχουν από την διεύθυνση της επιχείρησης θα τα πούμε σε μια άλλη εγγραφή, με φωτογραφίες από την περιοχή.

14 Ιουν 2007

10 Ιουν 2007

Σαββατοκύριακο ερευνών


Αυτό το σαββατοκύριακο, το χωριό μου - η Μίλατος- είχε την τιμητική του στς έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για φυτείες χασίς. Το ελικόπτερο της ελληνικής αστυνομίας ερευνούσε όλο το Σάββατο και όλη την Κυριακή την περιοχή του χωριού μου και κατάφερε να ανακαλύψει μια μεγάλη φυτεία σε ένα φαράγγι ανάμεσα στη Μίλατο και τη Νεάπολη.

9 Ιουν 2007

23η ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΡΤΖΙΔΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ
Σήμερα 6/6/2007, επισκέφτηκαν τον απεργό πείνας, δήμαρχο Ελληνικού, Χρήστο Κορτζίδη οι ιατροί ειδικοί παθολόγοι Όλγα Κοσμοπούλου και Αθανάσιος Καραμπέλης, οι οποίοι αφού τον εξέτασαν εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

Ελληνικό 6/6/2007
Οι ιατροί ειδικοί παθολόγοι Όλγα Κοσμοπούλου, επιμελήτρια Β΄ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας, και Αθανάσιος Καραμπέλης, αναπληρωτής διευθυντής στο Νοσοκομείο Μεταξά, που υπογράφουμε, εξετάσαμε σήμερα 6/62007 τον Δήμαρχο Ελληνικού κ. Χρήστο Κορτζίδη, ο οποίος έχει αρχίσει απεργία πείνας από 18/5/2006 με αίτημα την απελευθέρωση της παραλίας του δήμου και την απόδοσή της στους πολίτες για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση όλων στην θάλασσα, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

Ο Δήμαρχος Ελληνικού κ. Χρήστος Κορτζίδης ενώ συνεχίζει για 20η ημέρα την απεργία πείνας, εν τούτοις παραμένει στο Δημαρχείο και συντονίζει τις κινητοποιήσεις για την οριστική και τελεσίδικη απόδοση της παραλίας στους πολίτες.

Είναι φανερά καταβεβλημένος, έχει ήδη χάσει 10 κιλά, υπερισχύει η επιμονή του να κερδίσει τον αγώνα του και δεν αισθάνεται την εξάντληση.

Διαπιστώσαμε ότι οι κινήσεις και οι αντιδράσεις του γενικά είναι πιο αργές, αφού ο οργανισμός του προσπαθεί να κάνει συντήρηση δυνάμεων, τις οποίες εν τούτοις ο ίδιος σπαταλά εφόσον συνεχίζει να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του.

Έχει ήδη έκδηλη ορθοστατική υπόταση και σχετική βραδυκαρδία, αλλά δεν έχει ακόμη εμφανίσει αρρυθμία. Η όραση εμφανίζεται επηρεασμένη και χρειάζεται να εξετασθεί λεπτομερώς. Έχει ήδη πλέον απολέσει το αίσθημα της πείνας, όπως αναμένεται σε παρατεταμένη και εθελούσια πλήρη αποχή από τροφή. Αλλά και το αίσθημα της δίψας έχει ήδη αμβλυνθεί. Παίρνει πάντως αρκετά υγρά, καθώς και τις αναγκαίες ποσότητες ηλεκτρολυτών και βιταμινών.Ο βασικός εργαστηριακός έλεγχος παρακολούθησης πού γίνεται αντανακλά πιστά την 20ήμερη πλήρη αποχή από τροφή. Οι εξετάσεις βαθμιαία επηρεάζονται και παρακολουθούν την επιδείνωση του μεταβολισμού του από την παρατεινόμενη ασιτία.

Ο Δήμαρχος Ελληνικού κ. Χρήστος Κορτζίδης πρέπει να υποβληθεί τις προσεχείς ημέρες σε ενδελεχή έλεγχο της υγείας του. Είμαστε στη διάθεσή του να συνδράμουμε με τη γνώση και πείρα μας προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι για την πρόληψη μονίμων βλαβών στην υγεία του.

Βεβαίως υπεύθυνοι να δώσουν λύση υπάρχουν και ελπίζουμε ότι θα πράξουν αυτό που πρέπει πριν να είναι αργά. Γιατί είναι υπερβολικό να θυσιάζεται η υγεία ενός δημάρχου για να κερδίσουν οι πολίτες το αυτονόητο δικαίωμά τους στη χρήση της παραλίας.

ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ
Όλγα Κοσμοπούλου Αθανάσιος Καραμπέλης,
Επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ Αν. Δ/ντης ΕΣΥ
Γενικό Κρατικό Νοσ/μείο Νικαίας Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

8 Ιουν 2007

Παγκρήτιο Στάδιο

Τετάρτη 18 Απριλίου 2007: Στον τελικο της ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου στο Παγκρήτιο Στάδιο, φίλαθλοι της ομάδας των Μαλλίων τοποθέτησαν σημαία της Κρητικής Πολιτείας με γραμμένο το σύνθημα "Ανεξαρτησία 2012". Το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο από την μεγαλύτερη εφημερίδα της Κρήτης, την "Νέα Κρήτη", ενώ στα ιστολόγια άρχισε ένας ιδιότυπος διάλογος σχετικά με το θέμα της "ανεξαρτητοποίησης" της Κρήτης.


***************************************************************************


Τετάρτη 6 Ιουνίου: Το Παγκρήτιο στάδιο είναι ασφυκτικά γεμάτο για τον αγώνα της εθνικής Ελλάδας με την εθνική Μολδαβίας για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού κυπέλλου 2008. Οι κρητικοί φίλαθλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την εθνική Ελλάδας. Στην κερκίδα των φανατικών υπάρχει ένα μεγαλο πανό με την Κρήτη ζωραφισμένη ως Ελληνική σημαία (δυστυχώς είμουν στο απέναντι πέταλο και δεν μπόρεσα να το φωτογραφίσω καθαρά).


Στην πιο κρίσιμη στιγμή του αγώνα, όταν η Μολδαβία ισοφάρισε, οι φίλαθλοι της Κρήτης έδειξαν την με
γάλη τους αγάπη για την εθνική μας ομάδα με συνεχή συνθήματα και χειροκροτήματα, σπρώχνοντας τους παίχτες στη νίκη.

Δεν είμαι ιδιαίτερα ποδοσφαιρόφιλος, πήγα όμως στο γήπεδο και πέρασα μια όμορφη βραδιά, αν και η εθνική μας δεν έπαιξε καθόλου καλά. Μου έμεινε όμως η χαρά και η περηφάνια για την αγάπη των Κρητικών φιλάθλων στην εθνική Ελλάδας.

2 Ιουν 2007

πεζοπορία στο Αζιλακόδασος Βραχασίου

Σήμερα σάββατο, βρήκαμε την ευκαιρία για μια πολύωρη πεζοπορία στο Αζιλακόδασος Βραχασίου. Οι Αζιλάκοι είναι ένα σπάνιο δέντρο, κάτι μεταξύ βελανιδιάς και πρίνου, που συναντάται στα ορεινά της Κρητης και κάποιων νησιών του Αιγαίου. Στο Βραχάσι, σε μεγάλο σχετικά υψομετρο στις πρόποδες της Σελένας, υπάρχει το μοναδικό ίσως δάσος από Αζιλάκους. Το δάσος είναι πυκνό και παρθένο, ενώ τα δέντρα ξεπερνούν σε ύψος ττα 5 μέτρα. Σε επόμενη εγγραφή θα αναφερθώ αναλυτικά στην διαδρομή που ακολουθήσαμε και στα όσα είδαμε. Προς το παρόν μοιράζομαι μαζί σας κάποιες φωτογραφίες που τραβηξαμε:


Το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Άγιου Ιωάννη του Κλήδονα, που βρίσκεται λίγο πριν την μονή του Άη Γιώργη του Βραχασώτη.


Οι Αζιλάκοι ειναι πολύ ψηλά και εντυπωσιακά δεντρα.


Φωτογραφία από την "καρδιά του δάσους".


από την πεζοπορία σε κάποιο ξέφωτο


από την κάθοδο από το Αζιλακόδασος προς τη Βοθυλιά.

1 Ιουν 2007

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑ

«Ο ασθενής έχει το δικαίωμα του σεβασμού του προσώπου του και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του.»

(σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 του Ν. 2071/ 1992)

«Να γίνουν εξαίρεση οι αλμπάνηδες ρε παιδιά, όχι ο κανόνας...»

(Αμαλία Καλυβίνου, 1977-2007)

Από την ηλικία των οκτώ ετών, η Αμαλία ξεκίνησε να πονάει. Παρά τις συνεχείς επισκέψεις της σε γιατρούς και νοσοκομεία, κανένας δεν κατάφερε να διαγνώσει εγκαίρως το καλόηθες νευρίνωμα στο πόδι της. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, η Αμαλία έμαθε ότι το νευρίνωμα είχε πια μεταλλαχθεί σε κακόηθες νεόπλασμα.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια η Αμαλία είχε να παλέψει όχι μόνο με τον καρκίνο και τον ακρωτηριασμό, αλλά και με την παθογένεια ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που επιλέγει να κλείνει τα μάτια στα φακελάκια κι επιμένει να κωλυσιεργεί με παράλογες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εκτός από τις ακτινοβολίες και τη χημειοθεραπεία, η Αμαλία είχε να αντιμετωπίσει την οικονομική εκμετάλλευση από γιατρούς που στάθηκαν απέναντί της και όχι δίπλα της. Πέρα από τον πόνο, είχε να υπομείνει την απληστία των ιδιωτικών κλινικών και την ταλαιπωρία στις ουρές των ασφαλιστικών ταμείων για μία σφραγίδα.

Η Αμαλία άφησε την τελευταία της πνοή την Παρασκευή 25 Μαϊου 2007. Ήταν μόλις 30 ετών.

Πριν φύγει, πρόλαβε να καταγράψει την εμπειρία της και να τη μοιραστεί μαζί μας μέσα από το διαδικτυακό της ημερολόγιο. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://fakellaki.blogspot.com, η νεαρή φιλόλογος κατήγγειλε επώνυμα τους γιατρούς που αναγκάστηκε να δωροδοκήσει, επαινώντας παράλληλα εκείνους που επέλεξαν να τιμήσουν τον Ορκο του Ιπποκράτη. Η μαρτυρία της συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους, που της στάθηκαν συμπαραστάτες στον άνισο αγώνα της μέχρι το τέλος.

«Ο στόχος της Αμαλίας ήταν να πει την ιστορία της, ώστε μέσα απ' αυτήν να αφυπνίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και συνειδήσεις. Κυρίως ήθελε να δείξει ότι υπάρχουν τρόποι αντίστασης στην αυθαιρεσία και την εξουσία των ασυνείδητων και ανάλγητων γιατρών, αλλά και των γραφειοκρατών υπαλλήλων του συστήματος υγείας.»

(Δικαία Τσαβαρή και Γεωργία Καλυβίνου - μητέρα και αδελφή της Αμαλίας)

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν. 2071/1992, θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα για τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ:

«Η δωροληψία και ιδίως η λήψη αμοιβής και η αποδοχή οποιασδήποτε άλλης περιουσιακής παροχής, για την προσφορά οποιασδήποτε ιατρικής υπηρεσίας.»

Η Αμαλία Καλυβίνου αγωνίστηκε για πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Δυστυχώς δεν είναι και τόσο αυτονόητα στην Ελλάδα. Συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε η Αμαλία, διαμαρτυρόμαστε δημόσια και απαιτούμε:

* ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

* ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΟΒΟΡΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

* ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ

* ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΙ ΑΡΤΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ.

* ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ


ΑΣ ΠΑΨΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΛΑΔΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

* ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ

* ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
* ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.


Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να δώσετε φακελάκι, μην το κάνετε. Προτιμήστε καλύτερα να κάνετε μια δωρεά. Η τελευταία επιθυμία της Αμαλίας ήταν η ενίσχυση της υπό ανέγερση Ογκολογικής Μονάδας Παίδων

(Σύλλογος Ελπίδα, τηλ: 210-7757153, e-mail: infο@elpida.org, λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας: 080/480898-36, λογαριασμός Alphabank: 152-002-002-000-515. Θυμηθείτε να αναφέρετε ότι η δωρεά σας είναι "για την Αμαλία").



ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ