20 Απρ 2007

"ύποπτα παιχνίδια σε βάρος της Κρήτης"

Σε εγγραφή μου στις 12 Φεβρουαρίου με τίτλο Κακόγουστο αστείο ή επικίνδυνη προβοκάτσια; είχα αναφερθεί στην ύπαρξη ιστοσελίδας με τίτλο "Λαϊκή Δημοκρατία της Κρήτης". Τότε το περιστατικό είχε θεωρηθεί τόσο από εμένα όσο και από τους περισσότερους σχολιαστές μεμονομένο και ενδεχομένως προϊόν κακόγουστης φάρσας.

Δύο μήνες μετά ήρθε με τον πιο ακραίο τρόπο στη δημοσιότητα η εμμονή κάποιων εδώ στο νησί για "ανεξάρτητη Κρήτη". Στον τελικο της ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου στο Παγκρήτιο Στάδιο, φίλαθλοι της ομάδας των Μαλλίων (τα Μάλλια είναι το γειτονικό στη Μίλατο και το Σίσι χωριό με τρομερή τουριστική βιομηχανία) τοποθέτησαν σημαία της Κρητικής Πολιτείας με γραμμένο το σύνθημα "Ανεξαρτησία 2012". Οι δύο φίλαθλοι συνελήφθησαν ενώ το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο από την μεγαλύτερη εφημερίδα της Κρήτης, την "Νέα Κρήτη".


Εγώ με τη σειρά μου έκπληκτος μόλις τώρα ανακάλυψα ότι στο ιστολόγιο μου, στην εγγραφή για την ιστοσελίδα της "Λ.Δ. Κρήτης" συνεχίζεται στα σχόλια ο διάλογος με διατύπωση ακραίων απόψεων με τις οποίες προσωπικά διαφωνώ απόλυτα. Επαναλαμβάνω ότι η Κρήτη ήταν και είναι Ελλάδα και όσοι προωθούν άλλα σενάρια εξυπηρετούν είτε συμφέροντα άλλων κρατών, είτε τα συμφέροντα του υπόκοσμου που δυστυχώς στην κρήτη είναι πολύ ισχυρός.

Ιδού τί αναφέρει το αναλυτικό δημοσίευμα τη"Νέας Κρήτης" (δυστυχώς η ιστοσελίδα της συγκεκριμένης εφημερίδας "www.cretetv.gr" δεν παρέχει την δυνατότητα permalink) :

Μία τεράστια σημαία της Κρητικής Πολιτείας που ανάρτησαν στην κερκίδα νεαροί από τα Μάλια στην έναρξη της διεξαγωγής του τελικού Κυπέλλου ΕΠΣΗ στο Παγκρήτιο Στάδιο - ο οποίος μεταδιδόταν απευθείας από την “ΚΡΗΤΗ ΤV” - κινητοποίησε τις αστυνομικές Αρχές, που ζήτησαν να αποσυρθεί και να διπλωθεί τάχιστα. Οι νεαροί δεν προέβαλαν αντίρρηση, ωστόσο πριν κατεβάσουν το πανό - στο οποίο αναγραφόταν «Ανεξαρτησία 2012» - έσπευσαν να τραβήξουν αναμνηστικές φωτογραφίες, καμαρώνοντας μπροστά από τη σημαία.

Δύο νεαροί προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου για έλεγχο των στοιχείων τους, καθώς αδίκημα δεν υπήρχε, σύμφωνα με την Αστυνομία. Η κίνηση αυτή ωστόσο έχει “θορυβήσει” τις Αρχές, που εστιάζουν στο συμβολικό και προκλητικό χαρακτήρα αυτής της ενέργειας, όπως σημειώνουν.


Ανώτερος αξιωματικός μιλώντας στη “Ν. Κρήτη” σχολίαζε ότι το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό. Η ενέργεια των δύο νεαρών ίσως απλώς έδωσε το έναυσμα στις Αρχές ασφαλείας να κινήσουν το θέμα για πρώτη φορά δημόσια. Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική. Εδώ και πολλά χρόνια οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ερευνούν και παρακολουθούν στενά οποιαδήποτε δραστηριότητα συσχετίζεται με το ζήτημα της Κρητικής Πολιτείας, εντός και εκτός Ελλάδος. Όπως υπογραμμίζουν, πρόκειται για μείζον πολιτικό θέμα που άπτεται ακόμη και της εθνικής ασφάλειας. «Η σημαία της Κρήτης είναι η ελληνική και τέτοιες ενέργειες μόνο σκοπιμότητα έχουν», σχολίαζε αξιωματικός.

Το ζήτημα της επαναφοράς της Κρητικής Πολιτείας ήταν στα... φόρτε του τη δεκαετία του ’80. Στις αρχές του 1990 οι Αρχές της Κρήτης άρχισαν να επικεντρώνουν τις έρευνές τους γύρω από κάποιες ανώνυμες ευχετήριες επιστολές που αποστέλλονταν σε τοπικές εφημερίδες παραμονές Πρωτοχρονιάς και Πάσχα. Στις επιστολές αυτές υπήρχαν σκίτσα που παρουσίαζαν την Ελλάδα ως ένα τέρας, που άπλωνε το χέρι του και στραγγάλιζε την Κρήτη. Το κρίσιμο ερώτημα το οποίο καλούνταν να απαντήσουν ήταν ποιοι υποκινούσαν όλες αυτές τις ενέργειες.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι Αρχές αντιλήφθησαν μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Οι μυστικές έρευνες, που έφτασαν μέχρι το εξωτερικό, είχαν οδηγήσει σε ένα σημείο που υποχρέωνε τους υποκινητές να... αναστείλουν το σχέδιό τους. Προσωρινά, όπως αποδεικνύεται...

Τα ανησυχητικά μηνύματα τόσο για την ΕΥΠ όσο και τις υπηρεσίες ασφαλείας άρχισαν να επανεμφανίζονται τα δύο τελευταία χρόνια.
Στη διετία αυτή έχει παρατηρηθεί μία εκστρατεία διάδοσης της Κρητικής Πολιτείας και τα αποτελέσματα είναι άκρως ανησυχητικά για τις Αρχές. Ολοένα και περισσότερες σημαίες “φιγουράρουν” σε σπίτια, ενώ δεκάδες είναι πλέον τα αυτοκίνητα - ακόμη και επιφανών Κρητικών - στα οποία είναι τοποθετημένο το σύμβολο της Κρητικής Πολιτείας στις πινακίδες. Επίσης κατά εκατοντάδες φτάνουν τα SMS και τα MMS σε κινητά τηλέφωνα. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στο Ηράκλειο, όπου οι Αρχές έχουν καταγράψει (“φακελώσει”) εκατοντάδες περιπτώσεις ανθρώπων - τόσο στην πόλη όσο και σε χωριά - που έχουν κάνει κεντρικό τους σύνθημα την “Κρητική Πολιτεία” και το όραμα της “αυτόνομης Κρήτης”.
Οι Αρχές ασφαλείας έχουν έγκυρες πληροφορίες ότι η κινητικότητα αυτή... υποκινείται κυρίως από επιχειρηματικούς κύκλους που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, με αιχμή του δόρατος τη Γερμανία. Πολλοί Κρητικοί λαμβάνουν e-mail με ανάλογο περιεχόμενο που τους προτρέπει να συσπειρωθούν για το μεγάλο όραμα της ανεξαρτησίας της Κρήτης. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι όλη η δραστηριότητα υποκινείται και χρηματοδοτείται από μία οργάνωση που εδρεύει στη Γερμανία. Είχαν μάλιστα καταλήξει και στον επικεφαλής. Επρόκειτο για άτομο κρητικής καταγωγής, με ισχυρή θέση και ρόλο στο εξωτερικό, που όμως ως όνομα δεν είναι γνωστό στη μεγαλόνησο.

Προκαταρκτική εξέταση
Στην Ασφάλεια Ηρακλείου οι δύο νεαροί υποστήριξαν ότι ανύψωσαν τη σημαία επειδή αγαπούν την Κρήτη. Σε ερωτήσεις για το ζήτημα της Κρητικής Πολιτείας, δήλωσαν άγνοια. Αργά το απόγευμα αφέθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο για την υπόθεση δόθηκε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, να ληφθούν καταθέσεις και να τεθούν υπόψη της Εισαγγελίας Ηρακλείου.
Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες ασφαλείας τις όποιες δραστηριότητες συσχετίζονται με την Κρητική Πολιτεία και φαίνονται αποφασισμένες να μη μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα. Η συγκεκριμένη υπόθεση, με την προσαγωγή των δύο, δεν αξιολογείται ως σοβαρή. Τους προσέφερε όμως στο... πιάτο την ευκαιρία να περάσουν στην... αντεπίθεση και να κινηθούν πιο δραστικά.

Σχετικό δημοσίευμα υπάρχει και στην εφημερίδα του Ηρακλείου "Πατρίς".


Edit: Όπως μας ενημέρωσε ο simiomenos, το θέμα είχε σήμερα συνέχεια, αφού ένα σχολείο από το Ηράκλειο επισκέφθηκε τη Βουλή με την σημαία της Κρητικής Πολιτείας τυπωμένη στην πίσω πλευρά από τις μπλούζες που φορούσαν οι μαθητές, κάτι που προκάλεσε την ήπια αντίδραση κάποιων Κρητικών βουλευτών. Δείτε το σχετικό δημοσίευμα της " Νέας Κρήτης". Διαβάστε και σχετικό σχόλιο.