24 Απρ 2007

Δύο Ιστορικές Σημαίες

Συνεχίζοντας την συζήτηση σχετικά με την Κρητική Πολιτεία και τους αστήρικτους και ανιστόρητους ισχυρισμούς κάποιων περί ανεξαρτησίας του νησιού, θέλω να παρουσιάσω την εικόνα από δύο σημαίες - λάβαρα των Κρητών Αγωνιστών κατά την Επανάσταση του 1866-69, που υπήρξε η πιο ισχυρή αλλά και η πιο αιματηρή της Κρητικής αντίστασης.

Η πρώτη είναι η σημαία του οπλαρχηγού Αντώνιου Σήφακα (κατά την Κρητική Επανάσταση του 1866)και φέρει τη φράση "Ένωση ή Θάνατος".



Η δεύτερη χρησιμοποιήθηκε στο ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου το 1866. Ανήκε στον οπλαρχηγό Γεώργιο Δασκαλάκη. Φέρει το σταυρό με το ΙΣ ΧΣ ΝΙ ΚΑ και τα αρχικά Κ[Κρήτη], Ε[Ένωση], Ε[Ελευθερία] ή θ[θάνατος].



Είναι ξεκάθαρο ότι οι Κρητικοί Πρόγονοι μας έδωσαν το αίμα τους με στόχο να ελευθερωθεί το νησί και να ενωθεί με την μητέρα Ελλάδα και όχι για να γίνει κρατίδιο-προτεκτοράτο τύπου Κοσυφοπεδίου ή Σκοπίων.



Εdit: Επίσης, εξίσου σημαντική και ιστορική είναι λιθογραφία της εποχής που απεικονίζει την επανάσταση της Θεσίσσου (10/3/1905) με την λεζάντα: "Ο λαός της Κρήτης συνελθών εις πάνδημα συλλαλητήρια, κυρήττει ενώπιον Θεού και ανθρώπων, την πολιτικήν αυτού ένωσιν μετά του Βασιλείου της Ελλάδας, εις μίαν αδιαίρετον ελευθέραν Συνταγματική Πολιτείαν."


Για την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, την επανάσταση της Θερίσσου και τον πολιτικό ρόλο του Ε. Βενιζέλου στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, υπάρχει ένα εξόχως αναλυτικό και κατατοπιστικό κείμενο του λογοτέχνη ιστορικού Γιώργη Μανουσάκη (απλή συνονυμία) στην ιστοσελίδα του Εθνικού Ιδρύματος ερευνών και μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος".