29 Δεκ 2006

Εμείς και ο Μαθιός


Την 1/1/2007 η περιοχή μας γυρίζει σελίδα, καθώς η οκτάχρονη αναγκαστική συνένωση των χωριών μας τελειώνει και ξεκινά ξανά η αυτοδιοίκηση μας, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά που μπορεί να έχει ο θεσμός της ουσιαστικής αυτοδιοίκησης.

Αυτές τις τελευταίες μέρες το μυαλό των πρωταγωνιστών του αγώνα γυρνά σε όσα ζήσαμε αυτά οκτώ χρόνια … Στις αγωνίες, στους φόβους, στην οργή, στην αγανάκτηση, στην λαχτάρα, στην ελπίδα, στις χαρές και στις απογοητεύσεις …Στους ανθρώπους που χάθηκαν και δεν πρόλαβαν να ζήσουν την χαρά της δικαίωσης …Στον συναγωνιστή μας που πλήρωσε με την ζωή του την συμμετοχή του στον αγώνα.

Το μυαλό μας γυρνά και στους ανθρώπους που δεν κατάγονταν από την περιοχή, όμως στάθηκαν δίπλα μας στις πιο δύσκολες στιγμές. Πρώτος και ξεχωριστός ανάμεσα σε αυτούς ο Ματθαίος Φιλιππάκης, ο δασολόγος από την Ελούντα.

Πιστεύοντας ιδεολογικά στο δίκαιο του αγώνα μας, ο Μαθιός δεν έφυγε στιγμή από το πλευρό μας αυτά τα οκτώ χρόνια, σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν της επίσημης και ανεπίσημης αριστεράς του νομού Λασιθίου. Υπήρξε πάντα ενεργά παρών σε όλες τις κινητοποιήσεις μας, πάντα δίπλα μας στις αίθουσες των δικαστηρίων, ακόμα και στο εφετείο των Χανίων. Πολύ συχνά μας πρόσφερε τις πολύτιμες συμβουλές του στα θέματα στρατηγικής του αγώνα, μα και στα δύσκολα θέματα των εναντίον μας πειθαρχικών διώξεων. Όταν χρειάστηκε συντάχθηκε με τον Κώστα Ζουράρι στην προσπάθεια για μια ουσιαστική ανατροπή στο νομό Λασιθίου, παρά το ότι αυτό του κόστισε την αποπομπή του από το ΚΚΕ.

Για την δράση του κοντά μας και κοντά στον Κ. Ζουράρι άκουσε τα μύρια όσα, από τους γνωστούς εκσυγχρονιστές «επαναστάτες του καναπέ», όμως δεν πτοήθηκε πιστεύοντας ακράδαντα και αυτός ότι κάποτε θα έρθει η δικαίωση τους αγώνα μας. Υπήρξε πολύτιμος συμπαραστάτης μας στις απεργίες πείνας, προσπαθώντας ώστε αυτό το ακραίο μέσο αγώνα να φέρει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Μας βοήθησε ακόμη σημαντικά και σε πρακτικά θέματα αξιοποιώντας τις εμπειρίες του από την συμμετοχή και σε άλλους κοινωνικούς αγώνες. Η συνολική του προσφορά στην προσπάθεια μας υπήρξε μεγάλη, ανιδιοτελής και ανεκτίμητη

Η τύχη και η ζωή τα έφεραν έτσι, ώστε τώρα που η δική μας περιπέτεια φτάνει στο τέλος της, ξεκινά και πάλι η αυτοδιοικητική περιπέτεια του χωριού του Μαθιού, της Ελούντας. Είμαστε σίγουροι πως και εκεί ο Ματθαίος θα δείξει την συνέπεια και την αγωνιστικότητα που έδειξε σε εμάς. Αρκεί το ίδιο να κάνουν και οι συγχωριανοί του, με υπομονή και επιμονή και τότε η νίκη θα έρθει σίγουρα. Εμείς από την πλευρά μας, θα ανταποδώσουμε, με κάθε τρόπο!

Χρόνια πολλά και καλούς αγώνες.

Γιώργος Μανουσάκης
Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Μιλάτου
Μέλος της επιτροπής αγώνα Δήμου Βραχασίου